23. književna manifestacija „ Drinske večeri dječije poezije“ u organizaciji Centra za kulturu Goražde

Dvadeset treće „ Drinske večeri dječije poezije“ u organizaciji goraždanskog Centra za kulturu, jedinstvena manifestacija u regionu

RIZNICA DJEČIJEG POETSKOG STVARALAŠTVA

„ Pred nama je zbirka dječije poezije puna sreće, igre, ljubavi, prijateljstva….Pred čitalačkom publikom se nalazi zbirka dječije poezije, koja, iako je rezultat stvaranja više od sedamdeset autora, ima sve odlike jedne cjeline, kako tematski, tako i strukturalno. O značaju same manifestacije „„Drinske večeri dječije poezije“ koju organizira Centar za kulturu Goražde, čiji je konačni ishod ova zbirka, govori sama činjenica da je u pitanju manifestacija koja ima dvadesettrogodišnju tradiciju. Kroz taj su se period mijenjali nosioci aktivnosti koji su radili ovaj posao, mijenjala su se imena autora pjesama, ali se ljepota dječijeg stvaralaštva nije mijenjala kroz vrijeme, nije izgubila svoj sjaj…“

Ove je rečenice, uz ostale, zapisala i izrekla na manifestaciji u slavu dječijeg stvaralaštva mr.sc Emina Hadžić, profesorica bosanskog, hrvatskog i srepskog jezika i književnosti naroda Bosne i Hercegovine, rezenzentica i lektorica nove stihozbirke nastale u dvadeset trećoj po redu manifestaciji „”Drinske večeri dječije poezije“. Zbirka je promovisana na svečanosti u Centru za kulturu Goražde. Sedamdeset četiri pjesme, pravo bogatstvo stihova i poruka djevojčica i dječaka, đaka osnovnih škola iz Federacije BiH i Republike Srpske, smjetile su se između korica ove mnogostruko vrijedne knjige koja nastavlja veliki, nemjerljivo značajan niz zbirki u kojima je objavljeno više od 1500 pjesama mladih poeta…

Kakva riznica dječijeg stvaralaštva! Kakva radost za stotine đaka osnovnih škola, malih pisaca, njihovih roditelja, nastavnika, čitalačke publike!

U 23 godine u manifestaciji učestvovalo oko četiri hiljade mladih pjesnika

Zaposleni u goraždanskom Centru za kulturu koji više od dvije decenije vrijedno rade kako bi održali ovu manifestaciju, posvećujući se kreativnom stvaralaštvu djece, imaju mnogo razloga da budu i zadovoljni i ponosni. „ Drinske večeri dječije poezije“ su i po svom karakteru i po konačnom rezultatu, stvaranju nove zbirke svake godine, jedinstvena manifestacija u regionu.

-Mi smo u Centru za kulturu sretni što imamo i privilegiju i obavezu da promovišemo, podržavamo i organizujemo kreativno izražavanje i predstavljanje djece i mladih. Činimo to iz srca, uz podršku gradskih i kantonalnih vlasti i svakako – škola kojima se posebno zahvaljujemo na saradnji i u realizaciji Drinskih večeri dječije poezije – rekao je u pozdravnoj riječi na ovoj manifestaciji, Murat Fejzić, direktor ove javne ustanove.

-Veoma smo ponosni i sretni što smo uspjeli na jednom mjestu okupiti ovako veliki broj mladih autora, što imamo njihove pjesme zabilježene u našoj zajedničkoj zbirci poezije. Posebnu i veliku zahvalnost dugujemo svim direktorima osnovnih škola, njihovim saradnicima, te nastavnicima/profesorima razredne nastave i maternjeg jezika na uspješnoj i izuzetno dobroj saradnji – kazala je Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturnmo umjetničkih djelatnosti u u Centru za kulturu.

-Mnogostruk je značaj i velike su vrijednosti ove manifestacije koja je sva na najljepši način okrenuta djeci – kazala je ovom prilikom Aida Herak, profesorica bosanskog jezika.

Jedinstvena manifestacija dječijeg stvaaralaštva u regionu i BiH

Od 2005.godine manifestacija je dobila regionalni karakter učešćem učenika iz osnovnih škola susjednih opština, ove godine iz OŠ “Pale” Pale. U 2019. godini na Javni poziv za najbolje literarne radove pristiglo je oko 200 dječijih pjesama.

Najuspješniji literarni rad na temu „ Najljepša je dječija igra“ ( I – VI razred) imala je Emina Zlatić, učenica OŠ „ Husein ef.Đozo“, drugu nagradu osvojila je Hana Omermašić iz OŠ Ustikolina, a treću nagradu su podijele Melisa Drljo, OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“ i Edin Mujagić, OŠ „ Hasan Turčalo Brzi“ – Ilovača.

Birsen Uzunović napisala je najbolji rad u konkurenciji učenika od V do IX razreda na temu „Kad se djeca bude“, drugo mjesto dijele Lamija Imširović, OŠ Prača i Amina Tabaković, OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ a treću nagradu osvojila je Asja Hodžić , OŠ „ Husein ef. Đozo“.

Nagrada za najljepšu strofu pripala je Lamiji Balijagić, učenici OŠ „ Mehmedalija Mak Dizdar“.

Nagrade mladim pjesnicima uručili su Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelenika Goražda i reesorni ministar Arman Bešlija. Bešlija je u obraćanju đacima osnovnih škola u publici poslao poruku: „ Čitajte i pišite, poklanjajte knjige dragim osobaama jer vrijednije i bolje nagrade jednostavno nema“.

Voditeljica svečanosti na kojoj je promovisana nova zbirka dječije poezije bila je Merjem Borovac.