O NAMA

JU Centar za kulturu osnovan je davne 1957. godine i bila je među četiri najveće slične ustanove ovog tip na Balkanu. U svojoj bogatoj tradiciji prolazio je kroz različite faze, ali je uvijek zadržao isti cilj, kulturu. Ustanova je mijenjala  i svoj naziv od Radnički dom, Radnički univerzitet i od 1996. JU Centar za kulturu.

Javna ustanova Centar za kulturu nastoji  da što kvalitetnije zadovolji kulturne potrebe građana BPK-a Goražde i šire regije i prioritetni zadatak nam je omogućiti održavanje što većeg broja kvalitetnih manifestacija različitog karaktera, i na taj način udovoljiti svim starosnim dobima  za određenim kuturnim sadržajem.

Kulturno-umjetnička djelatnost je jedna od glavnih i prioritetnih djelatnosti JU Centra za kulturu, koje realizuje kroz različite manifestacije i kulturne sadržaje.

  • Kulturno – književna manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ Goražde- Sarajevo- Fojnica
  • Kulturna manifestacija „Aprilski dani kulture- Goraždansko proljeće“
  • Internacionalni Festival prijateljstva Goražde
  • Internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“
  • Manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“.

Održavanje pozorišnih predstava  u našem gradu  jedan  je od prioritetnih ciljeva,odnosno omogućavanje redovnog praćenja najaktuelnijih dešavanja u svijetu teatra za građane našeg kantona.

Organizovanje tradicionalnih  koncerat u povodu vjerskih praznika i to: dva bajramska „Nek’ mirišu avlije“ i  ramazanski  „U susret  ramazanu“, zajedno sa našim lokalnim udruženjima, sekcijama, školama.

Muzičke manifestacije za djecu „Djeca pjevaju sevdalinke“, „Hitovi zabavne muzike“ za uzrast do 14 godina, i „Hitovi narodne muzike“ za uzrast do 14 godina.

JU Centar za kulturu često je organizator  promocija knjiga  autora koji su zainteresovani, a posebno svih aktuelnih izdanja, te organizovanje prezentacija, okruglih stolova i tribina.

Također svim ljubiteljima  filmske umjetnosti omogeno je  da pogledaju  najnovije  filmove kako domaće tako i strane projekcije.