23.manifestacija “Drinske večeri dječije poezije”

23-a po redu manifestacija “Drinske večeri dječije poezije” od izuzetnog je značaja za područje BPK-a Goražde i šire regije.

Manifestacija tradicionalno okuplja sve osnovne škole BPK-a Goražde i to:  OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija” i OŠ “Husein ef. Đozo” iz Goražda, OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” iz Vitkovića, OŠ “Hasan Turčalo Brzi” iz Ilovače, OŠ “Ustikolina” Foča u FBiH i OŠ “Prača” Pale u FBiH.

Od 2005.godine manifestacija je dobila regionalni karakter učešćem učenika iz osnovnih škola susjednih opština, ove godine OŠ “Pale” Pale. U 2019. godini na Javni poziv za najbolje literarne radove pristiglo je oko 200 dječijih pjesama. Ovogodišnji Javni poziv za najbolje literarne radove  (u stihu) obuhvatio je teme : “Najljepša je dječija igra” za učenike od I do V razreda i “Kad se djeca bude” za učenike od VI do IX razreda, radovi u stihu. Poseban žiri sačinjavali su nastavnici/profesori razredne nastave i maternjeg jezika sa predstavnicima Centra za kulturu odabra je najbolje, a svaka od objavljenih pjesama zaslužuje nagradu. Recenzet ovogodišnje zbirke je Emina Hadžić mr.nauka, prof.bosanskog jezika i književnosti.

Veoma smo ponosni i sretni  što smo uspjeli na jednom mjestu okupiti ovako veliki broj mladih autora, što imamo njihove pjesme zabilježene u našoj zajedničkoj zbirci poezije. Posebnu i veliku zahvalnost dugujemo svim direktorima osnovnih škola, njihovim saradnicima, te nastavnicima/profesorima razredne nastave i maternjeg jezika na uspješnoj i izuzetno dobroj saradnji.

PROMOCIJA  srijeda 18.12.2019.godine 

Mala sala Centra za kulturu Goražde sa početkom u 12:00h