24. Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja”

JU Centar za kulturu organizuje još jednu u nizu kulturnih manifestacija u našem gradu, 24. Internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ Goražde 2023. koji će se održati u subotu 04.11.2023.godine sa početkom u 18:00 sati, a pod pokroviteljstvom Grad Goražde.
Važnost ove manifestacije posebno se ogleda u afirmaciji dječijeg stvaralaštva i talenta, kao i motivaciji autora dječijih pjesama. Festival je takmičarskog karaktera za djecu uzrasata od 7 -12 godina.
Direktor JU “Centar za kulturu” Goražde na konferenciji za novinare kazao je da je ovaj festival jedan od prvih i najznačajnijih dječijih festivala u BiH koji je dobio prefiks internacionalni, a animira i okuplja autore i izvođače iz BiH i šire regije i Evrope.
“Ovaj festival je jedan od najznačajnijih manifestacija koje priprema JU Centar za kulturu Goražde, posebno je značajan i važan jer je za najmlađe, internacionalan je, autorski je , i njeguje pravu dječiju pjesmu”, kazao je Bešlija.
Rukovodilac kulturno umjetničkog programa Centra Mensura Sijerčić kazala je da će na ovogodišnjem festivalu biti izvedeno 18 novih kompozicija, te da ove godine autori i učesnici dolaze iz Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.
“Mi kao ustanova, i kao grad smo bogati, jer kroz 24 godine u prosjeku 15-16 novih pjesama nastane na našem festivalu što znači posjedujemo jednu veliku i značajnu zbirku dječijih pjesama, najljepših pjesama, koju svake godine dopunjavamo i poklanjamo našim najmlađim. Nama je veliko zadovoljstvo i čast organizacija jednog ovakvog festivala”, istakla je Sijerčić.
Gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović kazao je da mu je drago zbog kontinuiteta koji ovaj dječiji festival ima.
“Goraždani mogu biti ponosni na ovaj festival, na vlastiti produkt Goraždana i Centra za kulturu. Naši prijatelji sa Balkana će učestvovati na ovogodišnjem festivalu, družićemo se i to me posebno raduje, da iz Goražda nastaju takve lijepe priče i festivali”, dodao je Imamović.

DSC_0318

Ulaznice su u prodaji danas do 16h u Centru za kulturu, kancelarija broj 3, a moći će se kupiti u subotu pred početak festivala na biletarnici Centra.
Kao i svake godine festival počinje izvođenjem festivalske himne „Goraždanska dječica“, a ove godine izvešće je Ilma Obuća. Himnu festivala je prije 24 godine goraždanskoj djeci poklonio poznati autor Đelo Jusić.
Učesnici revijalnog dijela festivala su: Emir Geca prošlogodišnji pobjednik festivala, te Hana Sijerčić, Nasr Aleta i Džan Garčević.