AMININ AMANET U SRCIMA GORAŽDANA I GORAŽDANKI – ILI KAKO NAS JE PJESNIKINJA OKUPILA U MISIJI LJUBAVI

Đaci i nastavnici goraždanske OŠ „ Husein ef. Đozo“ u okviru tradicionalne manifestacije „ Tragom ljubavi“ promovisali jedinstvenu knjigu pjesama i proze čiji su autori đaci ove škole.

Ljubav i dobrota iskrile su u velikoj sali goraždanskog Centra za kulturu i dodirivale blago oči i usne djevojčica i dječaka na pozornici i posjetilaca, susretale se sa ljubavlju i dobrotom koje su potom kao listove naljepše knjige izlistavale osmjehe. I poneku veliku, dobru, ljudsku suzu…

Pa smo svi u sali bili nekako tiho i skromno svečani, drhtavi u svojoj dobroti, sretni što smo se okupili na jednoj večeri, zapravo u jednom predvečerju koje će dugo ostati kao draga uspomena.

A iznad svih nas, treperio je osmjeh, sijao je i bliastao osmjeh pjesnikinje, prerano preminule poetese, Amine Efendić.

A Amina i njena poezija su nas i okupile u jedinstvenoj želji da dijelimo radost susreta sa njenom i poezijom njenih nekadašnjih drugara i đaka koji su nastavili da ispisuju stihove o ljubavi. Stihove i prozu koje nose u srcima i na usnama.

Iz srca đačkih kao iz najčistijeg i najvažnijeg izvora potekle su riječi. Pa su te riječi stvorile rijeku koja se u slapovima slila u – knjigu. U slapovima dobrote i ljubavi.

Pisali su djevojčice i dječaci koračajući tragom stihova Amine Efendić. Njihove drugarice i prijateljice.
Tragom ljubavi.

Pisali su onako kako pišu djeca. Iskreno, sa punom posvećenošću vrijednostima za koje vjeruju da su važne u životima ljudi.

U svakoj od pjesama, kratkih eseja ili malih zapisa su smješteni i snovi njihovih autora. Snovi dobri, čisti, veliki, sanjivi snovi što se ponavljaju i ponavljaju jer su to snovi o miru, o dobru, o sreći..

I onda su nastavnici i đaci koji već godinama čuvaju uspomenu na pjesnikinju Aminu, pjesmama i proznim zapisima nastalim kroz konkurse „ Tragom ljubavi“ poput kuće dobrote izgradili zbirku poezije pod naslovom „ Aminin amanet“, kao najljepšu i trajnu posvetu prijateljici, drugarici.

-Zbirku pezije „ Aminin amanet“ posvetili smo Amini Efendić, učenici naše škole, koja nam je u amanet ostavila svoje pjesme pune ljubavi i stihove ispunjene čežnjom i neprolaznom ljepotom – zapisala je u predgovoru zbirke Halida Kurtović, direktorica Osnovne škole „Husein Ef. Đozo“, škole čija je učenica bila Amina.

U ovu knjigu bisernicu iz dječijih srca smjestile su se 101 pjesma i 4 prozna teksta.

-Snaga ljubavi koja stanuje u ovim izrečenim stihovima je ista ona snaga kojom je Amina stihovala o ovom svijetu, prirodi, ljudima i ljubavi samoj. Ta snaga je ostavila neizbrisiv trag u prostoru i vremenu, kao zadatim apriornim formama života, koji se ogleda i u osjećanju duga od strane Amininih poetskih kolegica i kolega, koji kroz ovu zbirku prave svojevrsnu konekciju sa poetskim stvaralaštvom Amine Efendić – kaže u rezenziji knjige mr. sci Sanid Zirak. Drugi recezent – Slavko Klisura nazvao je ovu zbirku „ udžbenikom o ljubavi pisanom dječijim srcima“ a sa puno emocija o knjizi govorila je i nastavnica Rasema Ferhatović.

Na promociji se zaposlenicima škole a posebno đacima zahvalio Aminin otac, Hamed ef. Efendić.

Na pozornici velike sale Centra za kulturu, nekadašnji Aminini drugari ( sada srednjoškolci i studenti) i sadašnji đaci govorili su njene i vlastite stihove, recitovali, pjevali, muzicirali, čineći lijepo junsko predvečerje vječnim..

A iznad sale, iznad svih nas u njoj, iznad goraždanskog Centra za kulturu, uplićući se u prve zvijezde na nebu, letjeli su Aminini stihovi –

„ Pitate se zašto onda živim?
Živim da ovaj svijet učinim boljim.
Pitate se šta me drži u životu?
Vjerujem da život ipak ima stanovitu ljepotu.
Pitate se koji put slijedim?
Ja samo idem tragom ljubavi.

G.G
Foto: B. Imamović