APLAUZ ZA “TRG RATNIKA” I CIJELI ANSAMBL PREDSTAVE

Pred brojnim ljubiteljima pozorišta u Goraždu odigrana pozorišna predstava za pamćenje.

„Trg ratnika”, predstava rađena po tekstu čiji je autor engleski dramski pisac Nick Wood odigrana je večeras na sceni Centra za kulturu Goražde, u okviru programa kojim se obilježava Dan državnosti BiH.

Predstava je rađena u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, u režiji Dine Mustafića a glavne uloge, na maestralan način i pred goraždanskom publikom, odigrali su Belma Lizde Kurt i Mario Drmać.

U ovoj sjajnoj predstavi koja u svih šezdesetak minuta njenog trajanja okupira pažnju gledalaca, temu izbjeglištva, ugroženosti samo zato jer si pripadnik drugog naroda, urušavanje porodice u ratnom vihoru, uključivanje u život nove sredine nakon napuštanja radnog grada, pokušaji prilagođavanja u zajednici u kojoj je zbog izbjegličkog statusa osjećaj marginalizovanosti težak i mučan, autor Nick Wood ispisao je jednostavnim ali izuzetno emotivnim stilom. Na isti način to je uradio i režiser Dino Mustafić.

Ova intimna priča o stradanju u ratu, ispričana iz vizure brata i sestre, svakako bliska goraždankama i goraždanima, darovala je ljubiteljima pozorišta u Goraždu predstavu koju će pamtiti.

Osim po njenoj mnogostrukoj vrijednosti, ova predstava pamtiće se i po tome što je mnogobrojnu publiku !!! u sali Centra za kulturu dočekalo i neočekivano pozorišno iznenađenje. Pozornica u sali preuređena je za potrebe predstave u kamernu scenu na koju se smjestio onoliki broj ljubitelja pozorišta koliko je to bilo moguće. Ostali su su igru izvanrednih glumaca pratili iz sale. Jesu vjerovatno bili uskraćeni za potpuni doživljaj ali, vidjeli smo po njihovim licima i aplauzima na kraju predstave, ništa manje zadovoljni.

I kako reče u kratkom pozdravu publici prije početka predstave resorni ministar Arman Bešlija, u Danu dramskog odgoja imaćemo i praznik pozorišta.

I imali smo!