„BOSANSKI LONAC“ ZA PREPUNU SALU CENTRA ZA KULTURU

Glumci i glumice Teatra komedije „ Rajvosa“ uspjeli su u nečemu što se dugo čekalo u Goraždu: da jedan pozorišni ansambl koji dolazi izvan ovog grada „ ispuni“ salu Centra za kulturu do posljednjeg mjesta.

Uspjelo je to Amiri Begović, Makiru Kumriću, Senki Oruč, Mirsadi Imamović, Edinu Drljeviću, Jasminki Požek Božuti i Senadu Milanoviću koji su mnogobrojnu publiku obradovali i nasmijali izvodeći predstavu više nego simbolična naslova „ Bosanski lonac“ koju je po tekstu Hasana Džafića „ Prognanici“ za scenu adaptirao Edin Drljević. Režiser Riad Ljutović na sjajan se način poigrao sa tragikoničnom bosanskohercegovačkom zbiljom u kojoj dominiraju snobizam, malograđanština, korupcija, stavljajući, na humorističan način, žitelje grada i sela u sukob vrijednosti i interesa.

Riječ je o klasičnoj komediji od koje nakon gotovo devedeset minuta smijeha na kraju ipak ostaje poomalo gorak okus sumorne zbilje u kojoj je svako od nas poput likova iz predstave izložen raznim izazovima takozvane demokratije u kojoj živimo.

U predstavi su korišteni, kao songovi, refreni iz nekoliko pjesama benda „ Dubioza kolektiv“.

Sudeći po reakcijama posjetitelja, producent predstave Centar kulture i omladine Općine Centar Sarajevo i Centar za kulturu Goražde ” pripremili su Bosanski lonac po ukusu publike.

S.Kl