Bošnjaci iz Dubrovnika posjetili Zavičajni muzej Goražde

Danas su u posjetu JU Centar za kulturu dolazili Dubrovčani i Dubrovkinje sa Esadom Čustovićem predsjednikom Bošnjačke zajednice grada Dubrovnika.
˝Danas sam u svojstvu vođe puta jedne grupe bošnjaka koja ide prema Novom Pazaru, a evo svratili smo malo i do Goražda, jer meni je uvijek drago ovdje svratiti. Prije rata sam često dolazio u Goražde kao nogometni sudac FK Radnički, a evo danas sam došao drugom prilikom˝, kazao je Čustović.
Bošnjaci iz Dubrovnika već godinama njeguju ovakve izlete i posjete, tačnije već 15 godina. Obišli su sve gradove Bosne i Hercegovine a Goražde su već posjećivali prije osam godina.
˝Ja dobro poznajem ratna zbivanja u Goraždu, imam nekih prijatelja u Dubrovniku koji su bili ovdje za vrijeme rata i mogu reći da je ovo herojski grad kao i Bihać, koji su se u ono vrijeme odbranili od neprijatelja˝, dodao je Čustović.
Obilazak Zavičajnog muzeja Goražde svakako je neizostavan segment kada su posjete gostiju u pitanju. Ovom prigodom obratio se i Edin Aganović ministar za boračka pitanja BPK Goražde: ˝Mi danas imamo posjetu Dubrovčana i Dubrovkinja koji su ovdje na proputovanju, pa smo u skladu sa vremenom uspjeli da organiziramo njihovu posjetu našem Zavičajnom muzeju, muzeju eksponata. Također će vidjeti i most ispod mosta, nedavno postavljeno oklopno vozilo i ostale eksponate koji se nalaze kod Mosta Alije Izetbegovića. Izuzetno je značajno da neko iz drugih država posjećuje našu državu i muzej, koji u narednom periodu treba dodatno obogatiti sa eksponatima koji su bili značajni u periodu od 1992. do 1995. godine. Nadam se da će oni utiske prenijeti svojim sugrađanima i da ćemo i u budućnosti imati posjete, kako iz naše države tako i država okruženja˝, kazao je Aganović.
Gosti iz Dubrovnika su prije posjete Zavičajnom Muzeju bili u kratkoj posjeti Biznis centru BPK-a Goražde i imali priliku vidjeti šta se radi u okviru Starih zanata, rukotvorina i suvenira.
Amina B.