ČOVJEK KOJI JE BIO SIMBOL DOBROTE I PRIJATELJSTVA

Komemoracija povodom smrti goraždanina Jasminka Pleha

Na svijetu je najteže objasniti prijateljstvo. To nije nešto što se uči u školi. No, ako niste naučili smisao prijateljstva, stvarno niste naučili ništa…Rahmetli Jasminko Jasko Pleh o prijateljstvu je znao sve. On je bio oličenje prijateljstva. Njegov simbol – rečeno je na komemoraciji koju su povodom smrti goraždanina Jasminka Jaska Pleha organizovali njegovi prijatelji i bivše radne kolege, a koja je održana u velikoj Sali Centra za kulturu.

Jasminko  Pleh je rođen. 19.12.1956. u Goraždu. Završio je srednju ekonomsku školu 1975. Cijeli radni vijek od 1978.proveo je u Centru za socijalni rad, odakle je penzionosan 2018. U poslijeratnom periodu bio je član uprave rukometnog kluba Goražde u čijoj je obnovi rada aktivno i predano učestvovao.

Rahmetli Jasminko bio je omiljen među sugrađanima, posvećen poslu i posebno ljudima kojima je nesebično pomagao.

Volio je sport,  naročito rukomet .

Komemoraciji su prisustvovali brojni sugrađanke i sugrađani, prijatelji i poznanici.

Od Jasminka Pleha Jaska oprostili su se, u ime Centra za socijalni rad Abid Dragolj, rukometnih radnika i rukometaša Mirsad Rašidović, prijatelji Zijad Hodžić – Keza i Slavko Klisura.

– Postoje povezanosti koje zauvijek obilježe naše živote. Povezanosti sa ljudima sa kojima dijeliš radosti i tuge, šetnje, slavlja, sa kojima razmijenjuješ osmijehe i pozdrave. Povezanosti koje se vežu za pripadanje nekome ili nečemu. Nečemu nemjerljivo važnom. Povezanosti sa gradom u kojem si rođen i u kome živiš. Ti se dragi Jasko cijelim svojim bićem pripadao ovom gradu i on tebi. Ti si povezanost sa svojim sugrađanima nosio kao najveću vrijednost. Povezanost sa tvojim Goraždem kao zakletvu.

U ovom gradu koji nosiš sa sobom, ostaju tvoji tragovi. Duboki. Ljudski. Tragovi tvoje Dobrote – kazano je na komemoraciji u riječima oproštaja od goraždanina Jasminka Jaska Pleha.