„DANI ISAKA SAMOKOVLIJE – SUNCE NAD DRINOM“

ĐACI OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA POKAZALI ZAVIDNO ZNANJE O ŽIVOTU I DJELU VELIKOG KNJIŽEVNIKA

Isak Samokovlija nitima iskrene ljubavi bio je povezan sa Goraždem i Drinom i tu posvećenost za sva vremena ostavio je zapisane u nizu pripovjedaka. Goraždanski centar za kulturu i zaposleni u ovoj ustanovi na poseban način, već godinama, uzvraćaju pripovjedaču za sve vječne zapise o Goraždu, kroz manifestaciju koja tradicionalno, već 14 godina, počinje 15.januara i traje cijelu godinu.

U Centru za kulturu Goražde, tim povodom, održan je kviz znanja o životu i djelu velikog bosanskohercegovačkog književnika. Kviz je dio tradicionalne manifestacije pod nazivom „Dani Isaka Samokovkije – Sunce nad Drinom“ koju, uz podršku Gradske uprave Goražde i resornog kantonalnog ministarstva organizuje goraždanska javna ustanova za kulturu.

Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno umjetničkih djelatnosti u Centru za kulturu, pozdravljajući učesnike manifestacije i goste, naglasila je značaj svih događaja u njenom okviru, posebno važnost promocije čitanja Samokovlijinih djela među mladima.

-Kviz znanja i konkurs za literarne radove dio su naše manifestacije kojom već četrnaest godina podsjećamo na ogroman doprinos Isaka Samokovlije bosanskohercegovačkoj književnosti, a sve nas u Goraždu na piščevu nesebičnu ljubav prema našem gradu i posebno Drini koju je toliko volio – kazala je Sijerčićeva.

Goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović, uz dobrodošlicu đacima, prosvjetnim radnicima, u svom obraćanju naglasio je podršku koju Gradska uprava pruža u organizaciji manifestacije posvećene Isaku Samokovliji, književniku koji nas je, kako je rekao Ramović, „ zadužio svojim stvaralaštvom i ljubavlju prema Goraždu i povezao sa Fojnicom i Sarajevom, njegovim besmrtnim djelom“.

U ime Vlade BPK Goražde, odnosno resornog ministarstva, svim učesnicima manifestacije želje da postignu uspješne rezultate, ali prije svega da se druže uz Samokovlijima djela, uputila je Amira Borovac.

U kvizu znanja, priliku da pokažu koliko znaju o Samokovliji i njegovom bogatom stvaralačkom opusu, imale su ekipe osnovnih i srednjih škola iz Bosansko podrinjskog kantona Goražde i Sarajeva.
Među osnovcima najviše znanja pokazali su đaci OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“, drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ „ Hasan Turčalo Brzi“ a treće ekipa OŠ „ Husein. Ef. Đozo“.
Članice ekipe Gazi Husrev –begove medrese iz Sarajeva najuspješnjije su u konkurenciji srednjih škola, drugo mjesto osvojili su đaci STŠ „ Hasib Hadžović“ a treće MSŠ „ Enver Pozderović“.
Stručni kreator kviza bio je mr. Muhamed Muminović, a ekipe učesnice u kvizu pratio je žiri u kome su bile profesorice bosanskog jezika Emina Hadžić, Suada Imširović i Adisa Herak.

Prije kviza u kome su učestvovali đaci iz sedam ekipa osnovnih i četiri ekipe srednjih škola, dodjeljene su nagrade autorima najuspješnijih literarnih radova pisanim u okviru konkursa raspisanog na teme vezane za Samokovlijino djelo.

Odlukom žirija koji je formirao organizator manifestacije, u konkurenciji osnovnih škola treće mjesto pripalo je Iman Efendić, učenici VIII razreda OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“, drogo je osvojila Šejla Zečević, učenica VIII razreda OŠ „ Muhsin Rizvić“ iz Fojnice a najuspješniji literarni rad imala je Lejla Borović, učenica VIII razreda OŠ „ Ustikolina“ ( Foča u FBiH).

Prema odluci žirija prvu nagradu u konkurenciji srednjih škola osvojila je Haruna Bandić, učenica IV razreda Prve gimnazije Sarajevo, druga nagrada pripala je Almini Šabanović, učenici III razreda Husrev – begove medrese Sarajevo a treća Aidi Uzunović, učenici goraždanske Srednje tehničke škole „ Hasib Hadžović“.

Viditeljice ove manifestacije bile su Belma Zirak i Džejna Ćulov.

S.Kl

[Best_Wordpress_Gallery id=”14″ gal_title=”isak18″]