DODJELOM NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJE LITERARNE RADOVE I KVIZOM ZNANJA NASTAVLJENE PROGRAMSKE AKTIVNOSTI MANIFESTACIJE DANI ISAKA SAMOKOVLIJE

U organizaciji JU Centar za kulturu Goražde, a u sklopu ovogodišnje manifestacije ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom Goražde-Sarajevo-Fojnica 2024”, danas je održan kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i proglašenje najboljih literarnih radova učenika koji su pisali o liku i djelu poznatog književnika. Prisutne su pozdravili i nagrade i zahvalnice dodijelili Mensura Sijerčić ispred Centra za kulturu, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Edin Ćulov i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

 
Na održanom kvizu, u kojem su učesnici i učesnice pokazali svoje znanje o liku i djelima Isaka Samokovlije, u kategoriji osnovnih škola najbolja je bila OŠ “Prača”. Drugo mjesto osvojila je OŠ “Ustikolina”, a treće “Husein ef. Đozo”.
 
Srednja škola koja je pokazala najviše znanja na kvizu je STŠ “Hasib Hadžović”, a prate je SSŠ “Džemal Bijedić” na drugom mjestu i MSŠ “Enver Pozderović” na trećem mjestu.
 
Nagrade za najbolje literarne radove osvojili su Ajla Hazirović, Miriel Ligata, Aiša Bajrović, Iman Karahmetović na takmičenju za osnovne škole, te Rijad Šemić, Ema Hadžiahmetović, Lejla Kurjaković i Afan Vehabović na takmičenju za srednje škole.
 
Dani Isaka Samokovlije tradicionalno su započeli u januaru, a nastavljeni su književnim konkursom za učenike osnovnih i srednjih škola, kojima su danas dodijeljene nagrade. Učešće u književnom takmičenju uzeli su učenici iz Goražda, Sarajeva i Fojnice.
 
Manifestacija posvećena književniku Isaku Samokovliji, čiji su prostori umjetničkog i humanističkog djelovanja bili Goražde, Sarajevo i Fojnica, biće nastavljena u maju izložbom djela nastalih na likovnoj koloniji Boje prijateljstva “Goražde i Drina u očima prijatelja” u galeriji Novi hram u Sarajevu.