DODJELOM NAGRADA ZA NAJUSPJEŠNIJE LITERARNE RADOVE I KVIZOM ZNANJA NASTAVLJENE PROGRAMSKE AKTIVNOSTI MANIFESTACIJE DANI ISAKA SAMOKOVLIJE

U organizaciji JU Centar za kulturu Goražde, a u sklopu ovogodišnje 19. Kulturno književne manifestacije ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom Goražde-Sarajevo-Fojnica 2023.” danas je održan kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i proglašenje najboljih literarnih radova učenika koji su pisali o liku i dijelu poznatog književnika. Prisutne na ovom ovog događaju pozdravila je i uputila čestitke ispred Ministrastva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Amira Borovac, te gradonačelnik Grada Goražda Ernest Imamović.
Manifestacija je tradicionalno započela u januaru, a nastavljena je književnim konkurskom za učenike osnovnih i srednjih škola, a danas su dodjeljene nagrade za najuspješnije. Učešće u takmičenju uzeli su učenici iz Goražda, Sarajeva i Tuzle.
O temama „Sunce nad Drinom“, „Sarajevske mahale u djelima Isaka Samokovlije“ i „Voda kao simbol života u Isakovim djelima“ pisali su učenici od VII do IX razreda osnovnih škola, a tri rada su ocijenjeni kao najbolji:
3. mjesto Haris Hošić iz JU „Treća osnovna škola“ Ilidža i Hana Omerbašić OŠ „Ustikolina“ Foča FBiH
2. mjesto Muhamed Herak iz OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde
1.mjesto Ema Deljo iz OŠ „Husein ef. Đozo“ Goražde
O temama „Sunce nad Drinom“, Borba siromaha za ideale čovječanstva“ i „Plemenitost i humanost u djelima Isaka Samokovlije“ pisali su učenici srednjih škola. Tri prvoplasirana rada su napisali sljedeći učenici:
3. Semir Jamaković STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde i Esma Zulić Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo
2. Adna Salman STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde
1. Emina Mandžukić JU MS Elektrotehnička škola Tuzla
Nakon toga održan je kviz znanja u kojem su se takmičili učesnici osnovnih i srednjih škola iz Goražda, Fojnice i Sarajeva. U kategoriji osnovnih škola 1.mjesto zauzela je OŠ „ Husein ef.Đozo“ Goražde, 2. mjesto OŠ „Prača“ Prača i 3 mjesto OŠ „Malta“ Sarajevo. U kategoriji srednjih škola 1. mjesto STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde, 2.mjesto MSŠ „Enver Pozderović“ – Opća gimnazija Goražde, i 3.mjesto SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde.