DRAGANA TOMAŠEVIĆ PROMOVISALA KNJIGU „PRIČE O BOSANSKIM ŽENAMA“

U organizaciji BZK PREPOROD i SKD Prosvjeta u Maloj Sali Centra za kulturu promovisana je knjiga autorice Dragane Tomašević „Priče o Bosanskim Ženama“. Riječ je o 22 žene koje su oblikovale historiju BiH od srednjeg vijeka do danas te o tome  kako su se uspjele emancipovati i izboriti za svoj položaj u društvu. Knjiga je nastavak zajedničke edicije „Ženska lica Bosne“. Dragana Tomašević pisala je o ženama iz svih oblasti života kulture, medicine, arhitekture, umjetnosti koje su radile na stvaranju boljeg i modernijeg bh.društva. Ove heroine su u velikom broju slučajeva neopravdano zaboravljene i ova knjiga je zajednički doprinos sjećanju na njih i na njihovo djelo. Tako je na samom uvodu autorica spomenula prvu priču iz knjige koju je napisao istraknuti lingvista, rođeni Sarajlija  na privremenom radu u Beogradu Ranko Bugarski koji je pisao o svojoj sestri Vesni Bugarski prvoj arhitektici u BiH, koja je preminula na početku rata 1992. godine od udara granate. Posebnu pažnju je posvetila prvoj bh. ženi novinarki, uredniku i izdavaču Mileni Mrazović Preindlsberger. Najčešće se navodi da je 1863. godine rođena u Bjelovaru kao potomkinja stare hrvatske plemićke porodice Mrazovića od Mrazovca koja je pisala o prvoj uskotračnoj pruzi u Istočnoj Bosni. Tako se pored ove dvije značajne žene za historiju BiH, nalaze i priče o Katarinu Kosači, Jelenoj Gruboj, Divi Grabovčevoj, Hadži Staki Skenderovoj  i dr.

Kao promotori su govorili predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić, članica UO BZK „Preporod“ Goražde Halida Kurtović, predsjednik UO SPKD “Prosvjeta” Dejan Garić koji je ovom prilikom uručio knjigu direktoru Centra za kulturu Muratu Fejziću, koja će pored 50-tak hiljada naslova obogatiti knjižni fond  Narodne biblioteke Goražde. Na početku promocije obratila se premijerka Aida Obuća koja je izrazila podršku Vlade BPK-a koju pruža kulturnim društvima, ali i govorila o patrijarhalnoj ulozi žene  i raznim stereotipima koje su prisutne u društvu. Ona je naglasila da je mnogo primjera uspješnih bosanskohercegovačkih žena koji doprinose uspješnom razvoju i zaslužuju da  njihov trag ostane trajno sačuvan.

Promocija je upotpunjena izvođenjem sevdalinki, a nakon promocije  prisutni su mogli okušati tradicionalne bosanske specijalitete koji su pripremili učenici Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“.