Dramska predstava „Balkanski špijun u Sarajevu“ oduševila goraždansku publiku

Dramska predstava „Balkanski špijun u Sarajevu“ autora Dušana Kovačevića u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića, izvedena je sinoć u Goraždu. Sjajna glumačka postava Narodnog pozorišta Sarajevo i ovoga puta  oduševila je brojnu goraždansku publiku .

Komedija „Balkanski špijun u Sarajevu“  smještena u aktuelnu bosanskohercegovačku stvarnost je duhovita satira koja raduje i nasmijava pozorišnu publiku. Rađena prema briljantnom tekstu jednog od najboljih balkanskih dramskih autora Dušana Kovačevića po kojem je snimljen kultni film osamdesetih godina prošlog vijeka, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića,  predstava je na sceni dugi niz godina i ne gubi na gledanosti jer je prožeta tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu. Odlično ju je dočarala sjajna glumačka postava koju čine Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Aldin Omerović, Mona Muratović i Milan Pavlović.

„To je prije svega, jedna dugovječna predstava koja se igra dugi niz godina, što samo po sebi govori da je zanimljiva za publiku, jer opstaju samo predstave koje publika voli, a ovo je jedna od takvih. Naravno, svi znamo manje-više tu priču kroz legendarni film „Balkanski špijun“  ali ovo je naša adaptacija u kojoj je  pomjereno mjesto i vrijeme dešavanja, dešava se sad kod nas, odnosno u Sarajevu, što  u odnosu na onaj original podrazumjeva i neke mentalitetske razlike“ – kaže glavni glumac Izudin Bajrović.

Pozitivne reakcije nisu izostale ni u Goraždu, gdje se pokazalo da su se glumci i publika uželjeli jedni drugih, ohrabreni činjenicom da se epidemiološka situacija stabilizira uz nadu da će susreti biti češći.

„ Već godinu i nekoliko mejseci se međusobno želimo, pa naiđu periodi kada se uopće ne može igrati, nekad traju mjesec, nekad dva pa onda odigramo po nekoliko predstava. Nadamo se da se ovo sad konačni smiraj sa pandemijom i da idu bolji dani, ali uvijek postoji neki strah da će nam se opest sve isto, ne daj Bože ponoviti“ – dodaje Bajrović.

Izvrsni mladi glumac Aldin Omerović napominje da svaki put kada igraju neku predstavu u Goraždu, publika to uvijek lijepo primi.

„  Ovu predstavu smo izbacili još 2012. Godine, jako dugo igra u Sarajevu, uvijek je puna i uvijek se traži karta više. Može se reći da je to hit koji je rahmetli Sulejman Kupusović napravio i uvijek ju je zadovoljstvo igrati bilo gdje. Igrali smo je u Švedskoj, po cijeloj BiH, regionu, tako da su svuda reakcije bile dobre. Nama iz Narodnog pozorišta  uvijek je zadovoljstvo kada  ono što mi radimo u našoj kući možemo učiniti dostupnim i gledaocima van Sarajeva, širom BiH, jer nekako to osjećamo da je naša obaveza prema publici“ – ističe Omerović.

Predstava je održana uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i BHTelecom