DRUGA NOĆ FESTIVALA POSVEĆENA POP-ROCK KONCERTU GORAŽDANSKE ROCK ŠKOLE

Drugi festivalski dan u gradu na Drini donio je mnogo zanimljivih sadržaja, tako je pored redovnog sadržaja – ljetnog sajma knjige, radionice Internacionalne likovne kolonije/ILK i radionica za djecu u sklopu program drugog festivalskog dana u ul. Zaima Imamovića otvoren je VIII Sajam starih zanata Goražde 2017. Organizator Sajma je Opće udruženje ”Stari zanati” obrtnika Grada Goražda, a Sajam je okupio veliki broj izlagača.

Svi ljubitelji knjige mogli su u Maloj sali Centra za kulturu prisustvovati promociji knjiga ”Boje višnje” autora Enesa Karića. Početkom 2016. Karić objavljuje pomenuti roman koji je po mišljenju promotora Ismeta Veladžića dosad najbolji i najneobičniji roman. Rođen 1958. u selu Višnjevu, pod visovima Vlašić planine, a roman ”Boje višnje” kronika je tog vlašićkog sela, u vremenu od 1963. do 1973, pisana u trećem licu, iz prikrivene perspektive djeteta, dječaka, đaka, od njegove pete do petnaeste godine. Karić svoja sjećanja uobličava bez naknadne pameti i iskustva, bez gradskog i intelektualnog odmaka, pripovijedajući kako se nešto dogodilo, jezikom u kojem se dogodilo.

Nakon promocije knjige ljubitelji pozorišta bili su u prilici pogledati zanimljivu predstavu Amaterskog pozorišta iz Konjica naziva ”Posjeta stare dame”. Riječ je o dosta složenom dramskom tekstu sa elementima satire, sa kojim su se konjički amateri i u glumačkoj i u tehničkoj ekipi dosta dobro nosili.

Velika bina bila je namijenjena za pop-rock sadržaje. Publiku su zabavljali goraždanski bendovi ”Remake”, Sfinkter”, ”HaKuna MaTuta”, ”Rammstein Cover bend” i ”Psychedelic Fusion” koji su napravili odličnu atmosferu.