DVADESET DRUGA MANIFESTACIJA „DRINSKE VEČERI DJEČIJE POEZIJE“ U ORGANIZACIJI GORAŽDANSKOG CENTRA ZA KULTURU

VRATA ŠIROM OTVORENA MLADIM PJESNICIMA

U nizu manifestacija koje već decenijama organizuje Centar za kulturu Goražde posebno mjesto imaju one koje promovišu i afirmištu stvaralaštvo najmlađih i mladih. Među njima po svom karakteru i porukama svakako se izdvaja manifestacija pod nazivom „ Drinske večeri dječije poezije“ koja je navršila 22 godine trajanja. Više od dvije decenije goraždanska javna ustanova kulture široko otvara vrata najmlađim pjesnicima, đacima osnovnih škola i pruža im jedinstvenu priliku da budu među onima koji konkurišu za nagrade a potom i objave njihove najuspješnije pjesme.manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“od izuzetnog je značaja za područje BPK Goražde i šire regije. Manifestacija tradicionalno okuplja sve osnovne škole BPK Goražde – OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i OŠ „Husein ef. Đozo“ iz Goražda, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića, OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ iz Ilovače, OŠ „Ustikolina“ Foča u FBiH i OŠ „Prača“ Pale u F BiH.

Od 2005.godine manifestacija je dobila regionalni karakter redovnim učešćem učenika iz osnovnih škola susjednih opština .Ove godine, pored osnovnih škola iz BPK Goražde, učestvovala je OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice.

-U 2018. godini na Javni poziv za najbolje literarne radove pristiglo je oko 250 dječijih pjesama. Ovogodišnji Javni poziv za najbolje literarne radove ( u stihu) obuhvatio je teme: „Moji drugari“ za učenike od I do V razreda i „Proljetno jutro u parku“ za učenike od VI do IX razreda, radovi u stihu i prozi. U novoj zbirci pjesama pod nazivom „Drinske večeri dječije poezije“ nalazi se 68 radova dječaka i djevojčica iz 7 osnovnih škola. Poseban žiri u koje su bili nastavnici/profesori razredne nastave i maternjeg jezika sa predstavnicima Centra za kulturu odabrao je najbolje, a svaka od objavljenih pjesama zaslužuje nagradu. Mi smo u našoj ustanovi sretni što sve protekle godine imamo priliku da i na ovaj način okupljamo talenntovane mlade pjesnike – istakao je u pozdravnom obraćanju Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu.

Gradonačelnik Goražda, dr.sci Muhamed Ramović poručio je đacima svih škola da se posvete knjigama i čitanju. Sve mudrosti koje u vama grade prave ljudske vrijednosti nalaze se u knjigama i zato –čitajt, rekao je Ramović.

Čestitke najmlađim pjesnicima uputila je u ime resornog kantonalnog ministarstva Amira Borovac. Borovac je uputila zahvalnost i čestitke Centru za kulturu na višedecenijskom istrajavanju da se mladim stvaraocima omogući da pišu i budu afirmisani i nagrađeni.

-Veoma smo ponosni i sretni što smo uspjeli na jednom mjestu okupiti ovako veliki broj mladih autora iz različitih gradova, što imamo njihove pjesme zabiljžene u našoj zajedničkoj zbirci poezije, i uopše na ovaj projekat, manifestaciju koja je jedinstvena u regonu.Posebnu i veliku zahvalnost iskazujemo svim direktorima osnovnih škola, njihovim saradnicima i naravno našim nastavnicima/profesorima razredne nastave i maternjeg jezika na uspješnoj i izuzetno dobroj saradnji – kaže Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno-umjetničkih aktivnosti u Centru za kulturu Goražde.

Nagrade za radove pisane na temu : „Moji drugari“ za učenike od I do V razreda dobili su slijedeći učenici: III mjesto Aiša Bajrović III raz. OŠ „Ustikolina“ Foča FBiH, II mjesto Nahla Herak V raz. OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde i I mjesto Emina Forto IIIa raz. OŠ „Husein ef. Đozo“ Goražde.

Nagrade za radove pisane na temu: „Proljetno jutro u parku “ za učenike od VI do IX razreda dobili su: III mjesto Anes Delić IX raz. OŠ „Ustikolina“ Foča F BiH, II mjesto Haris Ahmetspahić VIII raz. OŠ „Hasn Turčalo Brzi“ Ilovača i I mjesto Sani Bašić VIII raz. OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“Goražde.
-Pred nama je knjiga poezije čiji su autori djeca školskog uzrasta, koju svesredno preporučujem čitalačkoj publici. To je knjiga u kojoj nisu savršene strofe i savršeni stihovi, u kojoj nisu savršene pjesničke slike i stilske figure, ali koja će čitalački ugođaj učiniti savršenim upravo zbog iskrenosti i jednostavnosti – zapisala je u svom predgovoru ovoj bisernici dječije poezije recezentica Mr.sv. Emina Hadžić.

Svoj doprinos ovom lijepom susretu sa najmlađim pjesnicima dala je i Sara Bajraktarević, učenica OMŠ “Avdo Smailović“ izvedbom jedne kompozicije na gitaru, a voditeljica ovog događaja bila je Melisa Geca.

Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Grad Goražde.

Sponzorstvom manifestaciju su pomogli firme „ Alma ras“, Bejbi šop „ Junior“, Zlatara „ Efendić“ Goražde, „ Ajla sport“ d.o.o Goražde, Foto „ Pršeš“ Goražde, Foto “Super“ Goražde, „Lelo“ d.o.o, „ Sigmaplast“, „ Živojević bus“, „ IMTEC“, „ Faceart“.

S.Kl