DVADESETI INTERNACIONALNI FESTIVAL PRIJATELJSTVA OKUPIĆE UMJETNIKE IZ DESETAK ZEMALJA SVIJETA

Goražde  će  od  prvog do  šestog avgusta, po dvadeseti  put, sa tradicionalnim gostoprimstvom i otvorena srca dočekati brojne drage goste. U grad na Drini će doći umjetnici iz  desetak zemalja da podijele radost susreta na velikoj manifestaciji – Internacionalnom festivalu prijateljstva, centralnom kulturnom događaju u regiji koji već dvije decenije zbližava umjetnike iz cijelog svijeta. Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni Festival, nastao je kao plod velikog prijateljstva između građana Goražda i Bretanje. Kolektiv koji nosi upravo ime Bretanja – Goražde dao je nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju Festivala, čemu su se, iskrenim i nesebičnim angažmnom poslije pridružili i  istinski prijatelji Goražda, iz Baskije, grada San Sebastijana.

I ove godine, organizator Festivala, goraždanski Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom gradske uprave Goražda i  Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde čini sve da manifestacija bude što bolje pripremljena, sadržajno fokusirana na propagiranje amaterskog umjetničkog djelovanja, te što veći broj mladih ljudi koji će uzeti svoje učešće na ovoj manifestaciji – ističu organizatori Festivala.

 Uz koncerte  pop – rok, zabavne i narodne muzike, veliku vrijednost Festivala svakako čine i tradicionalna Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, brojne kreativne radionice za  djecu, pozorišne predstave i filmske projekcije, sajam i promocije knjiga.

U programu su i večer folklornih ansambala, atraktivne sportske igre mladih koje se održavaju na  adi u Drini, šahovski  turnir. Posebno zanimljive biće svečanosti otvaranja i zatvaranja Festivala, a svake godine posebnu čar Festivalu, na njegovom kraju daje veliki dječiji maskembal, pa će tako biti i ove godine.

U okviru festivala organizovaće se i svakako zanimljiv događaj – Sajam starih i umjetničkih zanata koji je regionalnog karaktera. Pažnju posjetilaca, gurmana posebno, posve sigurno će privući i mini gastro sajam i bosanska avlija na kojima će posjetioci moći da  kušaju tradicionalna bosanska i jela.

U organizaciju Festivala aktivno su uključeni i goraždanski dječiji vrtići “ Sunce” i “ SOS”, dječiji park “ Plavi cvijet”, Udruženja starih zanata i obrtnika, goraždanski teatar mladih i pop – rok škola, Udruženje pedagoga sporta, šahovski klub “ Goražde”.

Medijski pokrovitelji XX Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu su RTV BPK Goražde i RSG.

Press služba  XX Internacionalnog festival prijateljstva Goražde 2017

PROGRAM XX INTERNACIONALNOG «FESTIVALA PRIJATELJSTVA» GORAŽDE 2017.