EJNA HERIĆ I ADELA HADŽIĆ POBJEDNICE 22. DJEČIJEG FESTIVALA

Ove godine nastavljena je tradicija održavanja najznačajnije Internacionalne manifestacije za djecu na području BiH, dječijeg muzičkog festivala “Šta se pjesmom sanja”. JU Centar za kulturu po 22. put okupio je učesnike i autore pjesama iz četiri zemlje (Makedonije, Crne Gore, Srbije i BiH). Za razliku od prošle godine kada je održan u online formatu, ove godine je odlučeno da to bude otvorenog tipa te je svoje umijeće i stvaralački talenat pokazalo 16 učesnika u takmičarskom i 5 u revijalnom programu.

Interpretacije malih solista u takmičarskom programu ocjenjivao je stručni i dječiji žiri. Stručni žiri odlučio je da titula najboljeg izvođača pripadne Ejni Herić i Adeli Hadžić koje su se predstavile sa pjesmom “Da imam čarobni štapić”. Tekst ove kompozicije potpisuje Asja Hadžić, autor muzike je Belkisa Vehabović dok je autor aranžmana Adnan Mušanović. Stručni žiri drugo mjesto dodijelio je Dilari i Sari Mulić iz Sarajeva sa kompozicijom “Sunčana parada”, dok je treće mjesto osvojila Andrea Nikolova iz Sjeverne Makedonije sa pjesmom “Simpatija si mi“.

Dječiji žiri prvu nagradu dodjelio je Hani Sijerčić koja je izvela pjesmu “Hanin ples“, drugo mjesto osvojio je Nasr Aleta sa kompozicijom ”Noćima ne spavam” dok je trećeplasirana po ocjeni dječijeg žirija Azra Bašić koja se predstavila  pjesmom ”Šau bau, bau šau”.

Odlukom stručnog žirija, nagrada za najbolji tekst pripala je Aleksandri Žunjanin (Srbija) za pjesmu ”Mašta”. Nagradu za najbolju muziku osvojio je Mario Meršnik za pjesmu ”Dajte nam krila”, a za najbolji aranžman Adnan Mušanović za pjesmu ”Pjesmu pišem”.

Nagrada stručnog žirija za najbolji scenski nastup pripala je Edi Ćehaja koja je izvela pjesmu ”Bakina priča”, dok je nagradu za najmlađeg učesnika osvojila Ajša Pezo sa pjesmom ”Kišobrani i sladoledi”.

Najveća vrijednost događaja svakako je bogata riznica pjesama nastalih u okviru dosadašnjih festivala ali i činjenica da je festival nastao u najtežim ratnim vremenima kao simbol neuništivosti duha opkoljenog Goražda. Tako je i ove godine po tradiciji izdat CD sa svim kompozicijama koje će doprijeti do što većeg broja najmlađe publike. Kroz dosadašnje festival objavljeno je više od 340 dječijih pjesama koje se dijele radio stanicama, Osnovnim školama, vrtićima i dr.

Osnovni cilj manifestacije je popularizacija dječije pjesme i stvaralaštva te poticanje djece na muzički izražaj kao i obogaćivanje muzičke scene kvalitetnom dječijom pjesmom.

Pokrovitelji festivala bili su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, a manifestaciju su podržali i organizacija World Vision i BH Telecom. 

Medijski pokrovitelji festivala bili su JP RTV BPK, RSG i Novine Glas Goražda.