Emir Geca pobjednik dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja” Goražde 2022.

U Velikoj sali Centra za kulturu Goražde večeras je održan 23. Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja”. Goražde 2022.
Brojnoj publici predstavilo se 15 učesnika iz BiH, Bugarske i Makedonije.
Stručni žiri, na čelu sa predsjednicom Samirom Merdžanić, odlučio je da titula pobjednika ide Emiru Geci koji je izveo pjesmu “Svjetski putnik”.
Stručni žiri festivala nagradu za drugo mjesto u ukupnom dojmu dodijelio je Nasr Aleti za kompoziciju “Šašnuta pjesma”, i Merjem Obući za kompoziciju “Kad dijete pjesmu piše”, dok je treće mjesto pripalo Ermi Hubanić koja je izvela kompoziciju “Moja porodica”, i Maši Jagodić za kompoziciju “Balada o jesenjem listu”.
Po ocjeni dječjeg žirija, prvo mjesto osvojili su Amila Uhota i Emir Delahmet sa pjesmom „Mi vas mnogo volimo“ dok je drugo pripalo Hani Sijerčić za kompozicijom „Djeca srcem pišu“, i Nadji Mašić za kompoziciju “Djevojčica i violina”. Treće mjesto po ocjeni dječijeg žirija pripala je Džanu Garčeviću za kompoziciju “Majmun Žiki”, i Luni Stojkovski iz Makedonije za kompoziciju “Sakam da sum”.
Nagradu za najbolju muziku žiri je dodijelio Milivoju Iliću za pjesmu “Djevojčica i violina”, dok je nagrada za najbolji tekst pripala Slavku Klisuri za kompoziciju “Šašnuta pjesma”.
Po Odluci stručnog žirija nagrada za najbolji scenski nastup pripala je Adinu Drakovcu, nagrada za najbolji stajling pripala je Amni Hendo, nagrada za najboljeg debitanta pripala je Iman Dučić, te nagrada za najjači aplauz pripala je Hatidži Hodžić iz Sarajeva.
Ispred JU “Centar za kulturu” posebno priznanje Slavku Klisuri uručio je Omer Kadić za doprinos očuvanju i promociji dječije pjesme i njegovu nemjerljivu ljubav prema djeci i stvaralaštvu za djecu .
Nagradu za ovogodišnjeg izvodača himne 23.Internacionalnog dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja” – Goraždanska dječica Ajri Borovac i najmlađoj učesnici Ermi Hubanić uručio je Slavko Klisura Zbirku pjesama poezije “Sunčani razred” kao i nagradu čiji je sponzor kompanija Express Courier d.o.o.Sarajevo , a ispred JU “Centar za kulturu” Goražde najmlađoj učesnici Ermi Hubanić dodjelila je Rukovodilac kulturno umjetničkog programa gđa Mensura Sijerčić.
Organizator festivala tradicionalno je Centar za kulturu Goražde. Generalni pokrovitelj festivala je Grad Goražde, a manifestaciju su podržali Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a, kao i brojni sponzori.
Program 23. Internacionalnog dječjeg festivala svojim nastupim upotpunili su u revijalnom programu učesnici sa predhodnih festivala.
Po završetku takmičarskog programa u Maloj sali Centra za kulturu upriličeno je druženje za sve mališane.