FESTIVAL NA KOME SE SUSREĆU I PROŽIMAJU KULTURE

Press konferencija Organizacionog odbora Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu

Dvadeset prvi Internacionalni festival prijateljstva koji će u Goraždu trajati od prvog do sedmog avgusta, donosi istinsko bogatstvo sadržaja u kome će se kroz muzičke, književne, filmske, pozorišne i likovne umjetnosti, priredbe za djecu i druge događaje, na najljepši način, u svoj punoći njihovih različitosti i sličnosti susretati i prožimati tradicija i kulture više zemalja – rečeno je danas na press konferenciji članova Organizacionog odbora Festivala.

-Sretni smo što još jednom otvaramo vrata našim dragim prijateljima, umjetnicima iz svijeta, vrata koje vode u Goražde, na Festival prijateljstva, u grad dobrih ljudi i grad koji njeguje i čuva prijateljstvo kao jednu od najvećih ljudskih vrijednosti – poručio je na pressu goraždanski gradonačenik i predsjednik organizacionog odbora Festivala, dr.sci Muhamed Ramović.

Direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić je istakao kako su u ovoj ustanovi koja je već osam godina organizator Festivala, zaposleni učinili sve da Festival protekne u atmosferi dobre organizacije i duhu prijateljstva. Takve su poruke uputili i Sanid Zirak, potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije i Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno umjetničkih aktivnoosti u Centru za kulturu.

U okviru festivala, desiće se Najavljeni su brojni koncerti narodne i zabavne muzike, promocije knjiga goraždanskih i autora iz drugih gradova BiH i svijeta, četiri pozorišne predstave, filmske projekcije, kreativne radionice za djecu, a tradicionalno će za najmlađe sigurno biti najinteresatnije učešće u velikom festivalskom maskenbalu posljednjeg dana manifestacije.
Sastavni i izuzetno vrijedni dio XXI Internacionalnog festivala prijateljstva biće i likovna kolonija „ Boje prijateljstva“ u okviru koje će umjetnice iz Francuske voditi radionice za djecu, velika smozta foklornih ansambala, potom Sajam knjiga, Sajam starih zanata, Bosanska avlija.
Uz brojne izvođače narodne i zabavne muzike festivalski odbor najavljuje koncerte grupa Crvena Jabuka, Emir&Forzen Camels, Osvajači, Helem Nejse. Prve festivalske noći na glavnoj pozornici ispred gradske dvorane u Goraždu nastupiće i Eenes Begović, a sigurno će najveće interesovanje ljubitelja narodne muzike iz regiona ali i ne samo njih vladati za posljednju noć festivala. Naime, u Goražde, da svojim koncertom „ zatvori“ festival dolazi – Halid Bešlić.

U predfestivalskom danu 31. jula, u Centru za kulturu biće otvorena izložba POD NAZIVOM Stećci – svjetska baština uz podršku UNESKO-a, Ministarstva civilnih poslova BiH, zatim izložbe narodnih nošnji i radova nastalih u kultzrno edukativnom centru GUN GOR, a u večernjim satima premijerno će biti prikazan dokumentarni film koji specijalno u cilju promocije vrijednosti festivala realizuje RTV BPK Goražde. Film sa imenom „ Velika knjiga prijateljstva“ ima i radni naslov u duhu festivalske himne – „ Pruži mi ruku prijatelju“ što je i poruka i XXI Internacionalnog festivala prijateljstva, Centra za kulturu kao organizatora ove manifestacije i svih građana i građanki Goražda, koju šalju u svijet.

S.Klisura
Foto: S.Turčalo