„FISTIK“ ODUŠEVIO PUBLIKU

Svi oni goraždanke i goraždani koji vole pozorište a nisu došli u veliku salu Centra za kulturu da vide predstavu zanimljiva naslova „ Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicima“ će sigurno požaliti kada im njihovi sugrađani koji su predstavu odgledali prenesu svoje utiske.

Blizu 500 posjetitelja jednostavno je uživalo svih 90 minuta koliko predstava sarejevskog narodnog pozorišta traje. Bio je ovo istinski praznik pozorišta i glumačke igre.

Predstava je inspirisana autorskim tekstom “Karađoz” velikana kulturne scene Jurislava Korenića i sjajan je omaž velikom glumcu Reihanu Demirdžiću, koji je preminuo prije 30 godina i iza sebe ostavio bogat glumački opus.
Predstavu je režirao Admir Glamočak, po tekstu Almira Imširevića, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Lejla Hodžić, a muziku Dino Šukalo. Ulogu „Fistika“ igra Vedran Đekić, a glume još Aleksandar Seksan, Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek, Deni Mešić, Amina Begović i Mona Muratović.

-Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet drugačiji.
Neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u „kostimu“ običnog čovjeka, i to je njegova snaga, njegova prednost. Za razliku od svih onih Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nam nikad ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo „pravo“ ime, niti njegovu biografiju. On je naprosto – FISTIK – zapisao je autor teksta Almir Imširević.

Vidjeli smo sjajnu predstavu koja samo „ na prvu“ izgleda lagana komedija a zapravo duboko zasijeca u društvo i razotkriva naše slabosti, naše snove i male – velike želje. Stara priča smještena u novo vrijeme sa starim ruhom nudi zabavu od koje nam postoje bolje i sa stolica u pozorišnim salama ustajemo – nasmijani.

A goraždanska publika je baš na nogama dočekala kraj predstave da pozdravi izvanredan glumački ansambl u kome su dominirali Vedran Đekić ( Fistik) i Milan Pavlović ( Husametin Beg) koji je sa mjerom i manirom velikih glumaca dodao i nekoliko ovovremenskih aktulenosti i bisera naše stvarnosti nasmijavši improvizacijom goraždanke i goraždane.

Predstava je darovana pozorišnoj publici u Goraždu od strane Vlade BPK Goražde u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

S.Klisura