GORAŽDANI JOŠ JEDNOM ISKAZALI SOLIDARNOST SA SREBRENICOM

Postavljanjem 8372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića, Mreža mladih muftijstva goraždanskog sedmu godinu zaredom organizovalo je performans „Nema te na kahvi“ čime se iz grada na Drini još jednom poslala snažna poruka mira, solidarnosti i empatije za sve žrtve Srebrenice. Podršku događaju kao i svake godine pružili su brojni građani i predstavnici Mreže mladih muftijstva redanjem filadžana u prepoznatljivi simbol žrtava-cvijet Srebrenice.

“Majke Srebrenice čekale su svoje najmilije sa fildžanom kahve, ali oni nisu nikada došli. Oni žive s tom neizmjernom boli, i mi večeras nakon dženaze u Srebrenici pokazujemo suosjećanje, da dijelimo bol, da smo tu uz njih i da nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu”, kazao je Aldin Džananović ispred Mreže mladih muftijstva goraždanskog.

Fildžani simbolizuju želju porodica koji su čekali da će njihovi najmiliji članovi porodica pridružiti na kahvi a oni nikada nisu došli. Počast žrvama genocida ranije su dali planinari, atletičari, biciklisti i kajakaši organizacijom brojnih događaja.

“Pamtimo da se u Srebrenici desio genocid i da oni koji negiraju genocid samo nastavljaju genocid. Negiranje genocida mora prestati. Mi iz Goražda imamo poseban odnos sa Srebrenicom, jer smo i mi bili zaštićena enklava i ko zna šta bi se desilo s nama da nije bilo odlučnosti naših branilaca”, poručila je Ema Hastor iz mreže mladih goraždanskjog muftijstva.

I ove godine performans je organizovan dan poslije komemoracije u Potočarima te je prošao bez zvaničnih obraćanja vjerskih i političkih predstavnika.Tugu i saosjećanje sa žrtvama prisutni su iskazali  uz zvuke Srebreničkog inferna te učenjem Fatihe.Performans je organizovan i u općini Foča u FBiH.