Goraždanski atletičari i biciklisti organizuju maraton za Srebrenicu

Goraždanski atletičari i biciklisti neće prekinuti tradiciju učešća u programu obilježavanja godišnjice Genocida u Srebrenici i pored usložnjene epidemiološke situacije.                                                                        Atletski klub Goražde organizuje peti tradicionalni maraton mira Goražde – Žepa – Srebrenica, a na put prema Potočarima krenut će 9.jula sa platoa Memorijalne šume 8372 na Posestri.
“Iako je interesovanje bilo ogromno, ove godine će učestvovati najviše pet maratonaca. Tradicionalno, krenut ćemo sa platoa Memorijalne šume Srebrenica 8372, ali i obići spomen obilježja u Goraždu gdje ćemo se pokloniti žrtvama, nakon čega nastavljamo maraton”, kaže Zaim Šuman, predsjednik Atletskog kluba Goražde.
Biciklistima iz ovog grada na put prema Potočarima kreću 10.jula.
“Ovo je somi put da učestvujemo i do sada je prijavljeno oko 15 učesnika. Maraton će biti u dužini od 170 kilometara, prolazimo kroz općine Novo Goražde, Rogatica, Sokolac, Han Pijesak, Konjević Polje, Milići, Bratunac, a odredište je Memorijalni centar Potočari”, kaže Adnan Efendić predsjednik Biciklističkog kluba Goražde.
Dodaje kako su već dobili preporuke i da će se pridržavati neophodnih mjera u skladu sa epidemiološkom situacijom.
Maratonci bi trebali u petak 10. jula u večernjim satima stići u Potočare. Skromnu podršku očuvanju ove tradicije i njihovom učešću u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici pružila je nekolicina institucija i privrednih subjekata.
Na svoj način godišnjicu genocida u Srebrenici obilježit će goraždanski planinari koji ovaj put neće učestvovati u Maršu mira “Nezuk-Potočari”, ali će organizirati prvi pohod “Goražde-Memorijalna šuma 8372” kako bi na ovaj način odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i to na sam dan komemoracije 11.jula.
“Ovo će biti prvi pohod na dionici Goražde –Posestra, gdje je u znak sjećanja na žrtve genocida izgrađen kompleks “Memorijalna šuma –Srebrenica 8372″. Drago nam je da ćemo ipak biti u prilici na simboličan način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, uz poruku da se nikada i nikome to ne ponovi i ne zaboravi”, kaže Zajko Šovšić, predsjednik kluba “Goražde-Maglić”
Učesnici pohoda odat će počast i stradalim stanovnicima i braniocima Goražda.
“Puno je simbolike jer pohod je 11. jula u dužini od 11 kilometara, koliko je memorijalna šuma udaljena od Goražda koja je goraždanski simbol stradanja Srebrenice”, kaže Fahrudin Hasović, iz kluba Goražde-Maglić.

E.A.