GORAŽDANSKI TEATAR MLADIH (OPET) ODUŠEVIO PUBLIKU

Dok su se brojni goraždanke i goraždani pripremali da prate veliku smotru foklora, plato ispred Centra za kulturu punio se – ljubiteljima pozorišta. Došli su da se susretnu sa djevojkama i mladićima, članicama i članovima goraždanskog teatra mladih. I nisu se pokajali. Naprotiv.

TMG je (ponovo) „ prepunio“ veliku salu doma kulture u Goraždu pokazavši kako ovdje itekako postoji interesovanje za pozorišnu igru i umjetnost. Posebno je važno to što su među pestotinjak posjetilaca u najvećem broju bili mladi.
Goraždanski teatar mladih ponudio nam je susret sa predstavom pod nazivom „ Reces i ja“, sjajnu satiričnu ili bolje rečeno tragikomičnu priču o društvu i nama u vremenu raznih a prvenstveno ekonomskih turbulencija i krizi svih ljudskih vrijednosti, otuđenja, nesnalaženja u svim vrstama izazova.

“Reces i ja“ je autorsko djelo Olje Lozice, mlade umjetnice iz Koručule a u predstavi su igrali Lamija Hadžić, Ema Plakalo, Sanela Maslo, Lamija Ahmetspahić, Amina Kamenica, Faruk Bečić, Arnel Spirjan, Arman Bešlija, Zvuk i svijetlo: Zenan Adžem a režiju potpisuje ansambl TMG-a.

O ovoj svojoj predstavi autorica kaže: – Zamislite jedno sasvim obično jutro. Dok su vam oči još uvijek snene, čekate vodu u lončiću za kavu da uzavre, palite radio i čujete: – Recesija i dalje baca ljude u depresiju. Gasite radio. Palite televiziju. Čujete iste, neizbježne priče: smrtno stradalih ovoliko, od svinjske gripe oboljelih toliko, cijena benzina narasla, nove poplave, recesija i dalje tjera ljude na prosjački štap, stagnacija, depresija, kriza, rat… Gasite televiziju. Želite malo mira, malo tišine. Zatim čujete buku s ulice – kompresor, trube automobila, zavezani, ljuti psi, kiša. – Tiše! Tiše! – najradije biste vrisnuli, ali to ne radite. Umjesto krika, zatvarate prozor “ – kazala je Lozica.

Režijski i scenografski vrlo zanimljivo postavljena predstava sa mladim glumcima koji su se odlično snašli u intepretaciji ovog savremenog pozorišnog teksta, svakako traži njenu vrlo skoru ponovnu izvedbu.

K.Sl

Foto: D. Nemec