IMAN BAJROVIĆ SA PJESMOM „GORAŽDANSKO SUNCE“ POBJEDNICA XIX INTERNACIONALNOG DJEČIJEG FESTIVALA „ ŠTA SE PJESMOM SANJA“

Centar za kulturu Goražde, zahvaljujući velikoj ljubavi prema djeci i upornosti zaspolenih u ovoj javnoj ustanovi već decenijama na način u kome je puno topline, animira djecu stvaraoce u oblastima književnosti, muzičke djelatnosti i nizu drugih aktivnosti kojima se potiče kreativnost i talenat djevojčice i dječaka.

U nizu manifestacija koje su već odavno prešle granice Grada, Bosansko podrinjskog kantona i Bosne i Hercegovine, posebno mjesto pripada Internacionalnom dječijem festivalu „ Šta se pjesmom sanja“ koji je ovog decembra imao svoje devetnaesto izdanje, a na kome su učestvovali autori i izvođači iz Srbije, bugarske i Bosne i Hercegovine.

NA FESTIVALU IZVEDENO 13 PJESAMA, U IZVEDBAMA I PRATEĆIM GRUPAMA UČESTVOVALO VIŠE OD 50 DJEVOJČICA I DJEČAKA IZ SRBIJE, BUGARSKE I BIH

Tradicionalno, Festival je krenuo sa himnom ove i svih manifestacija posvećenih djeci, pjesmom „„Goraždanska dječica“ koju je izvela Adna Cuplov. 

Nakon što je o značaju ove jedinstvene manifestacije i posebno o njenom karakteru govorio Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu koji je i otvorio Festival, sjajna festivalska večer počela je sa pjesmom „ Drug mi budi“ koju je izvela Lejla Bezdrob, a za koju je tekst napisala Ljiljana Andrić, muziku Predrag Anđić, a aranžman uradio Adnan Mušanović. Mušanović je autor aranžmana u nizu ovogodišnjih festivalskih pjesama.

Slijedile su potom pjesme: Ćiribu,ćiriba,( Ajdin Valjevčić- Goražde), U ime ljubavi ( Irena Matović, Požega, Srbija), Pelena je zastava prvog reda ( Sajra Šalo Goražde),Neću, neću prut ( Dina Islamagić, Goražde), Kamioni putuju ( Emir Borovac, Goražde), Skoči, skoči vjeverice ( Melisa Pljevljak, Goražde), Goraždansko sunce( Iman Bajrović, Goražde),Molitva (Adela Obuća, Goražde), Marija (Berin Hodžić, Goražde), Poslednata spirka ( Vasilena Masleva , Bugarska), Duga ( Ilma Mujagić, Goražde), Uspavanka za moga brata ( Emina Geca, Goražde).

Sve izvođače pratio je festivalski hor u kome su bile Sara Kadrić, Amna Islamagić, Emela Omerhodžić, Adna Šupac, Melisa Alić, Ema Lepenica, Amina Tabaković.

U plesnim grupama ili pojedinačno, kao pratnja izvođačima nastupili su i Hanan Raščić,Adna Islamagić, Vildana Hurić, Melisa Dučić, Ena Muharemović, Adela Mirvić, Ilma Zejnilhodžić, Belma Građan, Emir Geca i grupa najmlađih djevojčica iz goraždanskog dječijeg vrtića „ Sunce“.

Sjajni voditelji festivalske večeri bili su Zerina Hadžiahmetović, trio Hena Herić, Afan Vehabović i Sara Bašić, prošlogodišnji pobjednici festivala, koji su nastupili u revijalnom dijelu festivala, a pored njih,dok su žiriji odlučivali o nagradama, nastupili su Adaleta Velić, Noa Jugo (Sarajevo) i Iman Karahmetović.

DODJELJENO 8 NAGRADA DJEČIJEG I STRUČNOG ŽIRIJA

Dječiji žiro odlučio je da treću nagradu dodjeli Emini Geca, Drugu Adeli Obuća, a prvu Iman Bajrović.
Prema odluci stručnog žirija nagrada za najbolji tekst pripala je Slavku Klisura, a nagradu za najbolju muziku osvojio je Muris Hubjer.

Stručni žiri odlučio je da treću nagradu dodjeli Ireni Matović ( Požega-Srbija) a drugu Emini Geca.

Pobjednica XIX internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesma sanja“ je Iman Bajrović koja je izvela pjesmu „ Goraždansko sunce“ za koju je tekst napisao Slavko Klisura, muziku Muris Hubjer a autor aranžmna je Adnan Dado Mušanović. Iman je pired tradicionalne plakete organizatora festivala, pripala i posebna nagrada sa simbolom festivala, rad i dar goraždanskog skulptora Jakuba Hubjera. Iman i njeni roditelji su odlučili da novčani iznos nagrade daruju Odjeljenju đaka sa intelektučanim poteškoćama i kombinovanim smetnjama koje djeluje u goraždanskoj OŠ „ Fahrudfin Fahro Baščelija“.

Još jedan Internacionalni dječiji festitval donio je bajku sa mnogo pjsme i radosti. Osmjehe koje su vršnjacima i starijima podarili učesnici ove jedinstvene manifestacije još traju i treba da budu i radost zaspolenih u goraždanskom Centru za kulturu. Ti su osmjesi i najveća nagrada za sav uloženi trud u organizaciju ovog nezaboravnog događaja.

G.G.
B.I