JU CENTAR ZA KULTURU GORAŽDE SLAVI SVOJ VELIKI JUBILEJ – 60 GODINA POSTOJANJA

Nizom progodnih sadržaja JU Centar za kulturu Goražde obilježava svoj veliki jubilej 60 godina postojanja. Riječ je o zaista važnom događaju koji potvrđuje postojanost i važnost ove za sve Goraždane veoma značajne institucije, koja se iz godine u godine uspješno nosi sa izazovima razvoja i afirmacije kulture na ovim prostorima i koja je posljednjih decenija bila uspješan nosilac brojnih kulturnih manifestacija, među kojima svakako posebnu treba spomenuti organizaciju Internacionalnog Festivala prijateljstva, manifestaciju Dani Isaka Samokovlije, Drinske večeri dječije poezije, dječijeg Festivala šta se pjesmom sanja i brojne druge.

Program obilježavanja  je započeo već u ponedjeljak koncertom rok škole Goražde koji je održan u Ljetom kinu CZK. Na ovaj način mladi su se željeli zahvaliti za podršku koju mladim goraždanskim muzičarima svo vrijeme pruža ova ustanova.

Centralni dio programa obilježavanja 60 godina postojanja i djelovanja JU CZK održan je danas, a počeo je u popodnevnim satima svečanom sjednicom Upravnog odbora, kojoj su pored članova Upravnog odbora, prisustvovali uposlenici ove ustanove, kao i brojne zvanice, među kojima su bili načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Damir Žuga.

O radu ove institucije i o značaju ovog jubileja najprije su govorili predsjednik Upravnog odbora JU Centar za kulturu Goražde Muamer Krašić i direktor Murat Fejzić, a nakon toga čestitke su uputili načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović i ministar Damir Žuga koji su u svojim govorima odali posebno priznanje ovoj ustanovi i njenim uposlenicima na svom dosadašnjem radu i uspjesima koje ostvaruje Centar za kulturu. Čestitke je uputio i direktor SOS Kinderdorf vrtića Alija Lapo, te Hajrudin Čaušević, bivši, trenutno najstariji usposlenik ove ustanove u kojoj je tokom svog rada dao veliki dorinos.

Nakon svečane sjednice Upravnog odbora uslijedilo je otvaranje izložbe narodnih nošnji i slika Ansambla narodnih igara i pjesama  CZK. Izložba je otvorena u Muzeju CZK. Program je nastavljen akustičnim performansom pop rocka i predstavljanjem djece iz Goražda sa pjesmama sa Internacionalnog dječijeg festivala ”Šta se pjesmom sanja”. U programu su učestvovali Unplugged bend Rock School Goražde, Amna Islamagić, Adna Trnčić,Adeleta Velić te Hena Sijerčić.

Veoma bitno je istaći kako su veliki doprinos današnjoj svečanosti dali i učenici SSŠ Džemal Bijedić koji su za zvanice pripremili koktel party koji je bio njihov poklon JU Centar za kulturu Goražde kao znak dobre saradnje ove dvije ustanove.

Večeras će u Velikoj sali Centra za kulturu sa početkom u 20 sati u sklopu programa biti održan cjelovečernji koncert na kojem nastupaju Ansambl narodnih igara i pjesama  Centra za kulturu, Sekcija za očuvanje tradicije i običaja naroda BiH Ansambla narodnih igara i pjesama CZK, te lokalni izvođači Salko Dervišević, Meliha Lila Muhović, Džejla Ramović, Safet Bučo, Ahmedina Pljevljak, Anela Fejzić, Belma Ramović, Elmedina Laličić uz orkestar CZK. Također će u sklopu programa u četvrtak u 20 sati biti održana pozorišna predstava u izvedbi Teatra mladih Goražde.