Kad Mostarci dođu na Drinu: “Onomatobleja” do suza nasmijala Goraždane

Kroz izmišljene likove pod imenima Random Lovac, Zdena Pičeta, Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i svi Ostali, na originalan način komunicirali su sa publikom o dobrim i lošim osobinama Bošnjaka po mišljenju Srba i Hrvata, ili šta je to dobro i loše kod Srba kada Hrvati i Bošnjaci pričaju o njima ili šta su mane i vrline Hrvata kad to pitate Bošnjake i Srbe, pa i o tome gdje su Ostali.

“Ja sam stand-up komičar i večeras u službi ‘Onomatobleje’ mog drugog doma. Ova predstava je satirična i zabavna, uglavnom se bavi stereotipima u BIH, jednom temom koju niko do sada nije obradio pa smo mi odlučili da je obradimo, da probamo nasmijati ljude i da razbijemo tmurnu svakodnevnicu”, izjavio je za Klix.ba Omer Hadžić, jedan od aktera u predstavi.

“Onomatobleja Show” do sada je do suza nasmijala publiku u 28 bh. gradova, a svi koji su je pogledali pronašli su i ono po čemu se mogu nasmijati na sopstveni način.

“Nastala je kao kombinacija nečega što mi radimo najbolje, Luka ima savršene talente za imitaciju i mnogo drugog, Nikola je sjajan u pisanju satire, ja se bavim dugo godina stand-up komedijom pa smo napravili hibrid svega toga, a niko od nas nije profesionalni glumac, to je nekakav žanr za sebe”, kaže Hadžić.

Luka Marjanović jedan od tri člana “Onomatobleje” večeras je ispunio svoju zadaću ulogom Zdena Pičete te sjajnim vokalnim, imitatorskim sposobnostima, kako sam kaže, dodao neku boju i šarenilo u cijeli šou.

“Zdena Pičita je jedan od glavnih likova, a mi djelujemo dvije godine kao satirična radio emisija, imamo 86 epizodu, opisujemo sve društveno političke probleme, šta mi radimo, smetaju li nam političari ili nam valjaju, a da išta valjaju ne bi se ni bavili tom problematikom”, kaže Luka.

On i Nikola imaju I valstiti bend,a sva trojica osim ‘Onomatobleje’ imaju i svoje vlastite autorske emisije, a Luka piše satire, pjeva i amaterski je glumac. Svi skupa omogućili su vrhunski humor i puno smjeha Goraždu.

Onomatobleja Showpredstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI.

“Posmatranjem naše stvarnosti pokušavajući riješiti probleme našeg društva, odlučili smo da predrasude koje prave granice i podjele među bh. društvom izvučemo iz konteksta i publici je prikažemo na humorističan način, jer smatramo da će tako najbolje shvatiti besmisao svih stereotipa i podijela, tako nastaje humor Onomatobleje. Predstava sadrži elemente stand-up komedije, skečeve, imamo čak i rap-battle. Odlučili smo da napokon riješimo pitanje ko je počeo rat, ko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina, i shvatili smo da je najbolji mogući način rap-battle” pojašnjavaju autori Onomatobleja Showa.

E.A.