Knjige Mirsada Pašovića promovisane u Goraždu

Je li zaista  ˝vazda belaj˝ kako autor tvrdi

Knjige Mirsada Pašovića promovisane u Goraždu

 

Ljubitelji pisane riječi u Maloj Sali Centra za kulturu imali su priliku upoznati se sa kolekcijom knjiga nastalih u osam godina predanog rada fočanskog pisca Mirsada Pašovića. Poseban fokus na predstavljanju autor je posvetio kako kaže njegovom najzrelijem i najobuhvatnijem djelu „Vazda belaj“. Knjiga opisuje život sedam generacija jedne familije, od 1813. godine i vremenu  kada je u Bosni vladala kuga, a u Sarajevu buna protiv vezira  kroz prizmu historijskih događaja, prateći dvije paralelne ljubavne priče.Vrijeme je to kada su se Sarajlije podigle ustanak I istjerale vezira iz Travnika. Autor je knjigu napisao za vrijeme pandemije Covida, a inspiraciju je dobio od Đovanija Bokača I njegovog Dekamerona napisanom u 14. stoljeću, sa akcentom da se od tog vremena ništa promijenilo nije te da Balkanci stalno pričaju o tri V(vremenu,vlasti,I vjeri) a da ništa od toga ne razumiju. Pašović pokazuje stanje u sarajevskoj kotlini, odnos domaćih i došljaka, vlastele i sirotinje, odnosno vrijeme od srednjovjekovne Bosne do današnjih dana. Naziv belaj autor koristi kako bi naglasio raskol bosanskih kristijana za vrijeme srednjovjekovnog kraljevstva. Promotor knjige „Vazda belaj“ bio je poznati voditelj Enver Šadinlija koji je istakao značaj ove tematike koja je po mnogočemu posebna, a odlomke iz romana je čitao dramski umjetnik Rade Čolović.

˝Bavim se pisanjem svega osam godina. Napisao sam šest knjiga a na proljeće je planirana i sedma. Imao sam potrebu da pišem i izrazim svoje viđenje a jedna od takvih knjiga je ˝Bosanski blećak˝ antiratna priča . Pet knjiga govori o sedam generacija jedne porodice, dok je šesta knjiga o pozitivnom lopovu. U principu ko pročita moju knjigu postane moj fan. Kad sam imao mogućnost i stvorio materijalnu bazu onda sam počeo sa idejnom nadgradnjom, tako da nikada nije kasno sa pisanjem, u principu razgovaramo, smijemo se i ne pametujemo, a  to je najbitnije˝, kazao je autor Mirsad Pašović.

Osim posljednje izdate knjige ˝Vazda belaj˝ Pašović je promovisao i prethodno izdata djela „Husein beg“ koji govori o vremenu odmazde turske vojske predvođene Latasom nad Gradaščevićevim sljedbenicima. Husein u djelu je jedini preostali potomak porodice Bistrigija, koji vođen svojim srcem traži izgubljenu ljubav. Nakon toga autor je predstavio djelo „Drug Suljo“ i vremenu od 1914-1992. godine na području Podrinja, i običnim ljudima koji u ratnim uslovima prolaze teške trenutke i pokušavaju opstati i voljeti. Kao posebnu knjigu autor je izdvojio Bosanski blećak kojeg je napisao u svega nekoliko dana, a ustvari je to antiratna priča o mladom intelektualcu iz nacionalno miješanog braka koji prolazi kroz rat bez puške ali mu to ne smeta da pomaže dobrim ljudima. U djelu ˝Gospodin Sejo˝ Pašović opisuje ratnog profitera i tajkuna te njegov sukob sa politikom, porodicom i ekonomijom, a što mu se na kraju obije o glavu kada izgubi sve materijalno i vrati se na imanje gdje je živio njegov pradjed. Odlomak iz knjige ˝Adem zvani krst˝pročitao je Rade Čolović, o siromašnom momku koji se penje do vrha evropskog kriminala.

Mirsad Pašović rođen je u Foči 1961. godine i završio je Pedagoški fakultet  u Sarajevu. Promociji je prisustvovao  gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, a prisutni su mogli  kupiti knjige  po sniženoj cijeni od 10 KM.

Pripremio: Admir Hubanić