KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA „ DANI ISKA SAMOKOVLIJE – SUNCE NAD DRINOM „ NASTAVLJENA U SARAJEVU OZLOŽBOM SLIKA NASTALIH NA LIKOVNOJ KOLONIJI BOJE PRIJATELJSTVA

Književna manifestacija „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ Goražde – Sarajevo – Fojnica, nastavljena u Sarajevu otvaranjem izložbe djela nastalih u likovnoj koloniji „ Boje prijateljstva“ koja se dešava u okviru goraždanskog Internacionalnog fest ivala prijateljstva

BOJE I MIRISI SUNCA I DRINE U LIKOVNIM DJELIMA UMJETNIKA IZ SVIJETA

Životni i radni vijek velikog pripovjedača i humaniste dr. Isaka Samokovlije ispunjen je radom u oblasti medicine, angažmanom u liječenju i dobru ljudi, porodici i književnim stvaralaštvom koje i danas ima pažnju čitalaca i svoje mjesto u brojnim bibliotekama svijeta.

Sve te godine, Samokovlija je u sebi nosio snažne osjećaje za gradove u kojima je radio i stvarao- Goražde, Sarajevo i Fojnicu.

U njemu su, svjedoče o tome njegova djela, posebno mjesto imali Goražde, Drina i sunce nad tom rijekom koju je volio snažnom i trajnom ljubavlju.

Jasno je zato, zašto goraždanke i goraždani vole Samokovliju i sve što je pisao i radio, čuvajući uspomenu na sugrađanina koji je Goražde zauvijek smjestio u književnost.

Čine to i organizovanjem manifestacije koja nosi simboličan naziv „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“.

Manifestacija je i ove godine, tradicionalno, započela u januaru, a nastavljena je događajem koji zaslužuje punu pažnju. Uz sve njegove ostale vrijednosti i zbog toga što na jedinstven način spaja vrijednosti koje u sebi nosi Samokovijino pripovjedačko umijeće i poruke njegovih djela i drugu umjetnost koja se poštuje, promoviše i potiče kroz goraždanski Internacionalni festival prijateljstva.

Riječ je o Likovnoj koloniji sa višestruko simboličnim imenom „ Boje prijateljstva“.

A i u Samokovlijinim djelima vezanim za Goražde i u umjetničkim radovima nastalim proteklih godina u likovnoj koloniji dominantna inspiracija i motivi su : Drina i sunce na ovom vječnom rijekom.

Dio tih neprolaznih motiva i vrijednosti našli su se i u umjetničkim djelima izloženim u sarajevskoj galeriji Novi Hram, na izložbi koja traje od 26. maja do 1. juna. Organizatori izložbe su goraždanski Centar za kulturu, Jevrejsko kulturno – prosvjetno i humanitarno društvo „ La Benevolencija“, Udruženje likovnih umjetnika Goražde, uz podršku grada Goražde i resornog ministarstva BPK Goražde.

UMJETNOST SPAJA LJUDE I ČINI IH SRETNIJIMA

U kišnom sarajevskom danu, u galeriji koja već niz godina ugošćuje ovu izložbu „ Boja prijateljstva“, goraždanska književna manifestacija i likovna djela, okupili su ljubitelje umjetnosti, među njima i značajan broj goraždanski i goraždana koji žive u Sarajevu. Ima li ljepše i značajnije misije umjetnosti?

Govoreći o nastanku likovne kolonije i njenim darovima poklonicima umjetnosti, član Udruženja likovnih umjetnika Goražde, Slavko Klisura, tragajući za objašnjenjem gdje su nalaze boje prijateljstva i ljubavi u umjetničkom i sveukupnom životu Goražda, rekao je:

„Oni se nalaze u osmijesima stanovnika grada kojima su podravljali umjetnike. U susretima umjetnika koji nisu trebali mnogo riječi da bi se povezali u zajedničkoj misiji: darivati djela Gradu koji se pred njima raskrilio. Ili možda najviše u pogledima koji su svu tu silnu dobru energiju i dobrotu slali sve do svemira…

Šta se dešavalo poslije?

Slike, grafike, skulpture putovale su od obala Drine do Fojnice, selile se potom do Sarajeva, gradeći jedinstveni krug koga je nekada davno započeo veliki Isak Samokovlija“ – rekao je Klisura.

„ Sretan sam i posebno, ponosan, što nas i Isak Samokovlija čije djelo ljumomorno štitimo i čuvamo i naša kolonija, ujedinjuju u ovoj velikoj misiji njegovanja i jačanja prijateljstva. Od samog njenog osnivanja, sve protekle godine, „ Boje prijateljstva“ su važan dio Internacionalnog festivala prijateljstva i svakako dio manifestacije posvećene Samokovliji. Jako je važno da izložba izabranih djela, iz velike riznice koja broji oko osam stotina slika, grafika, skulptura, jeste i u Sarajevu, jer time pokazujemo da nam je do likovne publike i u ovom gradu“ – kazao je ovom prilikom Enver Krajišnik, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražde i sam sudionik kolonije.

Samira Drakovac, pomoćnica gradonačelnika Goražda, pozdravljajući prisutne umjetnike, učesnike kolonije i likovnu publiku, posebno je naglasila vrijednosti koje manifestacija „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ i likovna kolonija predstavljaju za grad.

„ Značaj obje manifestacije je nemjerljiv. Zato je grad Goražde uvijek uz ove događaje koji grad čine mjestom o kome se u svijetu govori sa poštovanjem. Tako će biti i ubuduće – nag lasila je Drakovac.

„ Sve umjetnosti, pa tako i književna i likovna, u naše živote unose svijetlost koja nam je toliko potrebna i koja nas čini boljim ali i sretnijjim ljudima. U ukupnom djelovanju i misiji koju imamo u Vladi Bosansko – podrinjskog kantona kada se radi po podršci kulturi, ove manifestacije su imale i uvjek će imati značajno mjesto. Nema dileme o tome trebamo li njegovati i jačati kapacitete manifestacija kao što su „ Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ I internacionalni festival prijateljstva u kome je i likovna kolonija, ali i sve druge kulturne manifestacije, jer kultura je dio našeg bića i našeg postojanja“ – kazala je u obraćanju na otvaranju izložbe resorna ministrica u Vladi goraždanskog kantona Adisa Alikadić Herić.

U ime Centra za kulturu Goražde, prisutne na svečanosti otvaranja izložbe pozdravila je Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno – umjetničkih djelatnosti, dobrodšlicu umjetnicima i ljubiteljima likovne umjetnosti uputio je Mihajlo Atijas, voditelj galerije Novi Hram.

Kroz Samokvlijino djelo, na osoben i zanimljiv način, riječima koje su dodirivale i motive sa slika izloženih na zidovima galerije, sve prisutne je provela Emina Hadžić.

Znakovita je i važna poruka koju su organizatori izložbe uputili sa ovog višestruko važnog događaja –

U krugu gradova kojje je svojim radom i stavaralaštvom spojio Isak Samokovlija, u njegovom jezgru koje je sve važnije i toplije, i danas su spletene ruke u tihoj radosti koju može donijeti samo umjetnost.Zašto? Zato što je jedini mogući život u umjetnosti inače se odvraćamo od života. Ona nam pomaže da živimo, ona nam savjetuje da živimo, ona nas potiče da živimo.

Da živimo bojama ljubavi.

I dobra.