KULTURNA DEŠAVANJA U MJESECU OKTOBRU

Mjesec oktobar u JU Centar za kulturu Goražde donosi raznovrstan i bogat program za djecu, mlade i odrasle .
▪️U četvrtak, 05.10.2023.godine u 19:30 sati biti će prikazan film  „Praznik praznine“  Jasmina Durakovića. U filmu glavne uloge igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, te niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog konceptualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića.
▪️U petak, 06.10.2023.godine sa početkom u 19:30 sati, održat će se gostovanje Dina Kerića, sa predstavom „Gospođica Julija“ – August Strindberg.
Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. vijeku.
Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.
IGRAJU: Samina Mujkanović, Dino Kerić, Lorena Trogrlić
▪️U subotu, 07.10.2023.godine u 12:00 sati biti će prikazan film za djecu „PATROLNE ŠAPE – MOĆNI“.
Režija:Cal Brunker / Režija sinhronizacije:Milan Antonić
Glasovi SINHRONIZACIJA:Marija Stokić, Milena Živanović, Milan Tubić, Anja Orelj, Ivana Tenjović, Jovana Cavnić, Branislav Jevtić, Tanja Živković, Mateja Vukašinović, Nikola Todorović
Žanr: animirani
Scenario:Cal Brunker & Bob Barlen
Inspirisano televizijskom serijom koju je stvorio Keith Chapman
Producenti: Jennifer Dodge, p.g.a., Laura Clunie, p.g.a., Toni Stevens, p.g.a.
Izvršni producent:Ronnen Harary, Adam Beder, Peter Schlessel
Originalni glasovi: Mckenna Grace, Taraji P. Henson, Marsai Martin, Christian Convery, Ron Pardo, Lil Rel Howery, Kim Kardashian, Chris Rock, Serena Williams, Alan Kim, Brice Gonzalez, North West, Saint West, Christian Corrao, Luxton Handspiker, Nylan Parthipan, Callum Shoniker, James Marsden, Kristen Bell, Finn Lee-Epp
O FILMU: Kada se magični meteor spusti u Grad pustolovina, PATROLNE ŠAPE dobijaju supermoći i postaju MOĆNE KUCE! Za Skaj, koja je najmanja u njihovom timu, nove moći su ostvarenje snova. Ali, stvari će postati loše kada Hamdinger, njihov najveći neprijatelj, pobjegne iz zatvora i udruži se sa ludom naučnicom, kako bi ukrao supermoći za dva zlikovca. Dok sudbina Grada pustolovina visi o koncu, Moćne Kuce moraju da zaustave zlikovce prije nego što postane kasno, a Skaj će morati da nauči da čak i oni najmanji mogu da naprave najveću promjenu.
▪️Promocija knjige autorice Dine Bavčićn pod nazivom „Krik sjenki“, održat će se u ponedjeljak, 09. oktobra, u 18:00 sati. Promotori knjige Emina Hadžić, Alija Lapo, Slavko Klisura, Muamer Džananović, a voditelj programa Senada Aleta.
▪️U utorak, 10.10.2023.godine u 19:30  sati u vaše kino stiže  „PRAVEDNIK 3“  završni dio popularne akcione trilogije sa Denzelom Washingtonom. Najpopularniji afroamerički glumac Holivuda i dobitnik oskara po posljednji put se vraća ulozi osvetnika Roberta McCalla koji se ovog puta obračunava s talijanskom mafijom.
▪️U srijedu, 11.10.2023.godine u 19:00  sati  stiže iluzionist svjetskog glasa i Zlatni gumb hrvatskog Super Talenta „STANELI MAĐIONIČAR“. Čovjek koji je nastupao za švedsku kraljevsku obitelj priprema spektakl za pamćenje.
▪️U srijedu, 18.10.2023.godine hit komedija „ IH, KAKO BIH TE JA“. U predstavi igra jedna od najpoznatijih i najproduktivnijih  glumica Jasna Ornela Bery u  zadnje vrijeme  široj publici prepozntljiva  po legendarnoj ulozi Bahre u seriji “Dva smo svijeta različita”.
Hit komedija “Ih kako bih te ja” je predstava koja je postigla veliki uspjeh i naišla na odličan prijem kod publike.
Riječ je o satiri o bračnim odnosima u kojoj se u nizu kratkih, i komičnih  scena, supružnici dovode u situaciju u kojoj bi najradije ubili jedno drugo.
Vaša JU “Centar za kulturu” Goražde