Mjesec april u JU “Centar za kulturu” Goražde i Bioskopu Goražde

Mjesec april u JU “Centar za kulturu” Goražde i Bioskopu Goražde donosi raznovrstan program za sve uzraste:

  • U utorak, 02.04.2024.godine održat će se obilježavanje 02.aprila Međunarodnog dana dječije knjige i dječije književnosti.
  • U četvrtak, 04.04.2024.godine u 20:00 sati biti će prikazan film ” Dune: Part Two”. Dune: Part 2 je pravo remek djelo zbog kojeg se definitivno isplati otići u kino.  Redatelj Denis Villeneuve majstorski je prenio grandioznost i opasnosti pustinje Arrakis, ali i političke intrige koje vladaju tim svijetom. Svaki kadar  je pažljivo osmišljen, od najsitnijih detalja, a ratne scene su snimljene odlično.
  • U subotu, 13.04.2024.godine u 20:00 sati pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde, Bzk Preporod Goražde i JU “Centar za kulturu” Goražde održat će se koncert ” HOR HAMZA”.
  • U ponedjeljak, 15.04.2024.godine u 20:00 sati biti će prikazan film “Živi i zdravi”, reditelja Ivana Marinkovića. Film na duhovit način oslikava mentalitet i običaje našeg kraja koji se sve više kose sa shvatanjima novih generacija. Prelijep ambijent i krajolik primorja Crne Gore, moderna mlada koja želi da odustane od svadbe, tradicija, porodični odnosi i na kraju vjenčanje koje se pretvara u „farsu“ sa nizom neočekivanih obrta, čini radnju ovog uzbudljivog filmskog ostvarenja. Ova topla i komična priča nudi uvid u mentalitet našeg podnevlja, ali vječitim sukobom između novog i starog, modernog i tradicije, dobija univerzalni karakter u kome se svi mogu prepoznati. Uloge: Tihana Lazović, Goran Bogdan, Mirjana Joković, Goran Slavić
  • U utorak, 16.04.2024.godine održat će se kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola u sklopu  manifestacije ”Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom Goražde-Sarajevo-Fojnica 2024” .
  • U četvrtak, 18.04.2024.godine biti će prikazan animirani film “NOINA ARKA, reditelja Sérgia Machadoa i Aloisa Di Leoa. Noina arka predstavlja zabavan i originalan pristup jednoj od najikonografskijih i najpoznatijih priča svih vremena, s ljupkom kombinacijom humora, šarma i simpatičnih likova. Film prati dva miša, karizmatičnog pjesnika s groznom tremom na pozornici, i talentiranog i šarmantnog gitarista. Kada počnu kiše, samo jedan mužjak i jedna ženka svake vrste smiju ući na Noinu arku. Uz pomoć lukavog škrguta i sreće koja im se nasmiješila, Vini i Tito uspijevaju neprimjetno ući na Arku i zajedno spriječiti sukob između mesoždera i biljojeda. U isto vrijeme, životinje izvode niz klasičnih pjesama inspiriranih poznatim pjesnikom Viníciusom de Moraesom. Mogu li ovi talentirani skriveni putnici glazbom razbiti napetost i pomoći ovim zatvorenim stvorenjima preživjeti zajedno 40 dana i 40 noći?
  • U četvrtak, 25.04.2024.godine u 20:00 sati biti će prikazan film “KASKADER”, reditelja David Leitch. On je kaskader, i kao i sve članove tog esnafa, njega takođe raznose, pucaju u njega, guraju kroz prozor, bacaju sa najviših visina i sve to radi naše zabave. Sada, neposredno poslije nesreće koja ga je umalo koštala karijere, ovaj heroj radničke klase mora da pronađe nestalu filmsku zvijezdu, da otkrije zavjeru i vrati ljubav svog života, paralelno radeći svoj svakodnevni posao. Šta bi moglo da krene po dobru? David Leitch, kaskader i reditelj u stvarnom životu, koji je režirao filmove Brzina metka, Dedpool 2Atomska plavuša i Paklene ulice: Hobbs & Shaw, predstavlja nam njegov najličniji film do sada. KASKADER je novi urnebesni, žestoki akcioni triler koji je ujedno i ljubavno pismo akcionim filmovima i vrijednoj, ali nedovoljno cijenjenoj ekipi koja ih stvara.Nominovan za Oskara, Ryan Gosling, glumi Kolta Siversa, kaskadera koji je, zbog posvećenosti svom poslu zaradio gomilu ožiljaka, i koji je godinu dana ranije napustio posao kako bi se koncentrisao na svoje fizičko i mentalno zdravlje. Međutim, ponovo ga uvlače u posao kada velika zvijezda mega-budžetskog filma, koji režira njegova bivša, Džodi Moreno (Emily Blunt, dobitnica Zlatnog globusa), nestane. Dok nemilosrdna producentkinja (dobitnica Emija, Hannah Waddingham) manevriše kako bi nestanak zvijezde Toma Rajdera (dobitnik Zlatnog globusa, , Aaron Taylor-Johnson) ostao tajna za studio i medije, Kolt izvodi nečuvene egzibicije pokušavajući da (sa ograničenim uspjehom) šarmira Džodi kako bi joj ponovo bio u milosti. Dok se misterija oko nestalog glumca produbljuje, Kolt će se naći u zamci mračne kriminalne zavjere koja će ga dovesti u situaciju da pomjeri svoje granice i dođe do ivice, opasnije od bilo kog kaskaderskog zadatka koji je ikada imao.
  • U ponedjeljak, 29.04.2024.godine u 20:00 sati biti će prikazan film “USPAVANI PSI”, reditelja: Adama Coopera. Bivši detektiv za ubistva Roj Friman (Russel Crowe) prolazi kroz najsavremeniju terapiju za Alchajmerovu bolest kada se od njega traži da preispita brutalan slučaj iz svoje prošlosti – jezivo ubistvo poznatog profesora koledža (Marton Csokas). Zatvorenik osuđen na smrt kojeg je Roj uhapsio deset godina ranije je izjasnio kao nevin. Zaintrigiran, boreći se da povrati pamćenje, Roj angažuje svog bivšeg partnera (Tommy Flanagan) da mu pomogne da ponovo pokrene istragu. Ovog puta, stvari se odvijaju sasvim drugačije dok se približavaju misterioznoj ženi, Lori (Karen Gillan). Kada se iskrivljeni slojevi ogule otkrivajući zamršenu mrežu laži, Roj je sada primoran da se suoči sa užasnom stvarnošću koja zauvijek mijenja njegov svijet.