NA DEVETNAESTOM INTERNACIONALNOM DJEČIJEM FESTIVALU “ ŠTA SE PJESMOM SANJA” BIĆE IZVEDENO 13 NOVIH PJESAMA

Centar za kulturu Goražde sa radošću najavljuje održavanje 19- ti Internacionalnog dječijeg festivala “ Šta se pjesmom sanja”, rečeno je na današnjoj press konferenciji koja je održana u ovoj javnoj ustanovi.

Dječiji Internacionalni festival biće održan u subotu, 22. decembra u velikoj Sali goraždanskog Centra za kulturu sa početkom u 18 sati.

-Festival dječije pjesme pod nazivom “Šta se pjesmom sanja” prvi put je u Goraždu održan ratne 1994. godine. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona. Osim autora i djece sa područja cijele BiH, učestvovali su i oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja. Već odavno festival je opravdao svoje postojanje i doprinio popularizaciji i unaprijeđenju kvaliteta dječijih pjesama. Dosadašnji festivali su od relevantnih muzičkih stručnjaka dobili veoma visoke ocjene, a pjesme sa ovog festivala se mogu čuti na brojnim medijima u BiH i susjednim država. Na proteklih osamnest festivala izvedeno je više od 260 pjesama a pred publikom je nastupilo preko 280 malih pjevača – rekao je na press konferenciji Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu.

Uz dobrodošlicu svim učesnicima Festivala i poziv građanima i građankama Goražda i susjednih gradova da budu dobrodošla publika na ovogodišnjem izdanju ove prestižne manifestacije, Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno umjetničkih djelatnosti u Centru za kulturu naglasila je da je Festival posvećen stvaralaštvu za djecu, pa je primjera radi samo kada se radi o teksktovima od festivalskih pjesama moguće sačiniti desetak zbirki poezije za djecu. Naravno, uz promociju tog stvaralaštva za djecu, jedan od ciljeva festivala je i susretanje mladih pjevača iz regije i sa Balkana, Svih proteklih godina, oni su u Goraždu dočekivani sa radošću i radost sureta u gradu na Drini i zajedničkih nastupa na festival nosili su sa sobom u zemlje i gradove iz kojih su dolazili – kazala je Sijerčić.

Goraždanski festival dječije pjesme “Šta se pjesmom sanja” zato u ovom vremenu kada je kultura nerijetko na marginama društvenog interesovanja i brige, svakako zaslužuje svaku pažnju i podršku.

Na 19-stom Internacionalnom dječijem festivalu “ Šta se pjesmom sanja” biće izvedeno 13 novih pjesama a nastupiće mladi pjevači iz Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Poruka ovogodišnjeg festival koji slavi dječije stvaralaštvo i dječiju radost je “ Ljubavi, ljubavi, dajte djeci svijeta”!!
Nakon festivalske večeri i proglašenja naujspješnijih pjesama i izvođača prema odlukama dječijeg i stručnog žirija, u Domu mladih centra za kulturu biće promovisan CD sa festivalskim pjesamama.

Pokrovitelj Festivala je grad Goražde, sponzori su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i brojne firme i kompanije kojima je Centar za kulturu i na press konferenciji uputio zahvalnost za podršku u organizaciji ove značajne manifestacije.

S.Kl
S.T