Na sceni Centra za kulturu odigrana predstava “Djelidba” Kamernog teatra 55

Sinoć je na sceni JU “Centar za kulturu” Goražde izvedena pozorišna predstava “Djelidba” Kamernog teatra 55  prema tekstu Skendera Kulenovića a u režiji Aleša Kurta i to je bio najavljeni projekat “Djelidba” – putovanje kroz BiH, a koji je podržala Švicarska ambasada u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekt, osmišljen s ciljem promoviranja temeljnih vrijednosti društva i zajedništva, posvećen je miru, pomirenju, jedinstvu i multikulturalnosti na prostorima Bosne i Hercegovine.

Projekt će trajati od marta 2024. do marta 2025. godine, a njegova realizacija obuhvatit će 12 gostovanja predstave “Djelidba”,  u manjim mjestima i gradovima širom Bosne i Hercegovine. Prvo gostovanje je izvedeno sinoć u JU “Centar za kulturu” Goražde.

Riječ je o komediji u tri čina koja je pretpremijeru imala 1947. godine. Priča je smještena u ksenofobičnu sredinu bosanskohercegovačke kasabe, među zatucane, polupismene i zavišću nagrižene ljude, ali je u isto vrijeme protkana britkim humorom svojstvenim ljudima iz te sredine.

Neposredno po završetku Drugog svjetskog rata , zaplet se dešava oko humanitarne pomoći, koja treba da stigne i da se podijeli narodu. Međutim, u podjelu pomoći se upliću prsti lokalnih moćnika, koji po nacionalnom ključu što više pomoći nastoje namaknuti svome selu i svome narodu. U cijeloj zbrci oko spiskova za dodjelu pomoći, humanitarni konvoj dolazi i prolazi, a lokalni narod ostaje praznih ruku.

Igrali su :

  1. TUFKA – GORDANA BOBAN
  2. TRIVUNKA – VANESA GLOĐO
  3. ZEĆIRAGA – SABIT SEJDINOVIĆ
  4. POMOĆNA SILA – AMAR SELIMOVIĆ
  5. SULJO – SENAD ALIHODŽIĆ
  6. STEVO – DAVOR GOLUBOVIĆ
  7. JOZICA – DINA MUŠANOVIĆ
  8. RABIJA – ELMA JUKOVIĆ
  9. MUHTAR – AMAR ČUSTOVIĆ
  10. ANTELJA – ENES KOZLIČIĆ