Nadja Mašić i Nedim Karahmetović pobjednici dječijeg festivala ‘Šta se pjesmom sanja’

Tradicionalni goraždanski Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja” održan je u velikoj sali JU “Centar za kulturu” Goražde, a najbolja dječija pjesma ovog festivala bila je “Generacija 21” koju su izveli Nadja Mašić i Nedim Karahmetović.
Drugo mjesto pripalo je Adinu Drakovcu sa pjesmom “Štucava ljubav”, dok se na trećem mjestu nalazi Rosica Tonćeva iz Bugarske sa pjesmom “Duga”, odlučio je stručni žiri.
Dječiji žiri ovogodišnjeg festivala odlučio je prvo mjesto dodijeliti Sari i Dilari Mulić sa pjesmom “Sestrinski super par”, drugo mjesto Arifi Mehić koja je otpjevala pjesmu “Nije šala”, a treće grupi dječaka koju čine Sajdin Garčević, Vedad Valjevčić i Edin Delahmet koji su izveli “Drugaros trios”.
Nagrada za ovogodišnjeg najmlađeg učesnika pripala je Sajdinu Garčeviću.
Autor najboljeg teksta je Admir Pozderović, a nagradu za najbolju muziku osvojio je Nenad Stošić.
Direktor Centra Jasmin Bešlija poželio je dobrodošlicu gostima i istakao je da je ovo jedan od najvažnijih i najljepših manifestacija koje ova ustanova organizuje.
“Danas smo okupljeni ovdje da proslavimo ljepotu dječije pjesme i umjetnosti, u svim njenim oblicima. Dječije pjesme su čaroban način da nas ponesu u svijet mašte i snova, da nas inspirišu i dotaknu naša srca”, kazao je Bešlija.
Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić-Herić i Gradonačelnik Grad Goražde Ernest Imamović svečano su otvorili 24. Internacionalni dječiji festival “Šta se pjesmom sanja”. Prije otvaranja festivala minutom šutnje i učenjem Fatihe prisutni su odali počast djeci Palestine i svoj djeci koja stradaju u oružanim sukobima.
“Odavde šaljemo snažnu poruku mira, pozivajući se na sve međunarodne konvencije o pravima djeteta i dužni smo da svoj djeci osiguramo sigurnu budućnost”, kazala je Alikadić-Herić i poželjela svim takmičarima sreću, te da se druže i šire ljubav.
“Šta se pjesmom sanja” održava se pod pokroviteljstvom Grada Goražda, a Gradonačelnik Ernest Imamović rekao je da će Grad uvijek podržavati ovakva kulturna događanja.
“Drago mi je da smo danas ovdje, da je svaka karta rasprodana i da ima interesovanja za ovaj festival i da imamo sadržaj za našu djecu”, rekao je Imamović u svom obraćanju prije početka festivala.
Festival je otvoren nastupom Ilme Obuće koja je izvela festivalsku himnu “Goraždanska dječica”, pjesmu koju je goraždanskoj djeci poklonio muzički stvaralac Đelo Jusić prije 24 godine.
U sklopu revijalnog dijela festivala nastupili su Emir Geca, prošlogodišnji pobjednik festivala, te Hana Sijerčić, Nasr Aleta i Džan Garčević.
Na ovogodišnjem festivalu izvedeno je 18 novih kompozicija. Ove godine autori i učesnici bili su iz Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.
Arhivi dječijeg stvaralaštva Centra pridružili su se sljedeće pjesme i izvođači:
“Moji snovi sasvim novi” – Merjem Obuća/Goražde/BiH
“Izvini” – Maša Jagodić/Goražde/BiH
“Kutijica ljubavi” – Amila Bajrović/Goražde/BiH
“Krila” – Irnej Gordić/Požega/Srbija
“U mom kraju” – Ajla Softić/Goražde/BiH
“Zbog ljubavi dijete raste” – Melika Palavrić/Goražde/BiH
“Nije šala” – Arifa Mehić/Goražde/BiH
“Dvije djevojčice a jedno carstvo” Iman Bajrović, Sanja Milenković /Goražde, Beograd/ BiH, Srbija
“Beba” – Erma Hubanić/Goražde/BiH
“Kad te sretnem” – Amna Hendo/Goražde/BiH
“Zmajevi i baloni” – Milica Adžić, Jana Marčeta/Sremska Mitrovica/Srbija
“Znate šta ima, smrzla se zima” – Bilal Devlić/Goražde/BiH
“Sestrinski super par” – Dilara Mulić, Sara Mulić/ Sarajevo/BiH
“Duga” – Rosica Tonćeva/Sofija/Bugarska
“Generacija 21” – Nadja Mašić, Nedim Karahmetović/Goražde/BiH
“Ima nešto” – Aleksej Nikolić/Požega/Srbija
“Štucava ljubav” – Adin Drakovac/Goražde/BiH
“Drugaros trios” – Sajdin Garčević, Vedad Valjevčić, Emir Delahmet/Goražde/BiH