Narodna biblioteka Goražde bogatija za 80 naslova za slijepa i slabovidna lica

Gosti iz Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine, na čelu sa direktorom Sakibom Plehom, danas su posjetili JU Centar za kulturu i donirali oko 200 knjiga u standardnom formatu i 80 naslova prilagođenih slijepim i slabovidnim licima. Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH u svom radu osniva i isturena odjeljenja biblioteke, a jedno od njih se nalazi i pri Narodnoj biblioteci Goražde.
Direktor Sakib Pleh kaže da je goraždanska biblioteka prva čiji je knjižni fond ove godine dopunjen, a u mjesecu novembru biće dopunjen fond i ostalih odjeljenja u BiH.
“Pored ovih 80 naslova koje dostavljamo u istureno odjeljenje, mi smo donijeli jednu donaciju od 200 naslova knjiga u standardnom formatu. To je, možemo reći, privatna donacija jer smo mi to zahvaljujući našim prijateljima izdavačima skupili ovaj knjižni fond kojeg čine nove, netaknute knjige”, kazao je Pleh i dodao da korisnici u ovim knjigama mogu pronaći razne žanrove.
Rukovoditeljka Narodne biblioteke Goražde Mubera Čavčić zahvalila se direktoru Plehu na vrijednoj donaciji, te istakla da će donacija dosta značiti korisnicima i biblioteci.
Direktor Centra za kulturu Jasmin Bešlija kazao je da je ova donacija značajnija od ostalih jer tretira naše sugrađane sa problemima sa vidom. Sretni su i zadovoljni što se ova saradnja nastavlja, kazao je Bešlija i dodao da se uvijek obraduju ovakvim gostima.
Pleh ističe da Biblioteka za slijepa i slabovidna lica ima najbolji knjižni fond, te da ovu biblioteku koristi 1348 slijepih lica širom svijeta, a knjižni fond koji im stavljaju na raspolaganje je oko 35.000 biblioteških jedinica.
“Sretna okolnost je da, po međunarodnim poštanskim standardima, i slijepo lice i biblioteka su oslobođeni plaćanja poštarine i to jeste razlog zbog kojeg mi možemo našu građu svim ovim korisnicima da dostavljamo bez ikakve naknade. Napominjem da smo mi jedina biblioteka koja nema niti članarinu, niti zakasninu, sve naše usluge u pogledu korištenja naše biblioteške građe su bez ikakve naknade”, navodi Pleh.
Kutak za slijepa lica pri Narodnoj biblioteci Goražde postoji od 2006. godine. Upis za slijepa i slabovidna lica u Narodnoj biblioteci Goražde i u istureno odjeljenje Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH je besplatan.