Odigrana predstava ˝Ožalošćena porodica˝ na sceni Velike sale Centra za kulturu u Goraždu

Komedija u tri čina

Odigrana predstava ˝Ožalošćena porodica˝ na sceni Velike sale Centra za kulturu u Goraždu

Ovaj pozorišni komad književnika Branislava Nušića u režiji Ahmeda Imamovića obradovao je stanovnike Goražda i izazvao je veliki odziv

 

Ugledni pisac romana, drama i eseja, nekada uposlen kao novinar i diplomata Branislav Nušić, rođen je u Beogradu u cincarskoj porodici gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu  1884. godine a svoje djetinjstvo proveo je u Smederevu. Poslije rata, Nušić je postavljen za prvog upravnika Umjetničkog odsjeka Ministarstva za prosvjetu a nakon toga postao je upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu. Iza Branislava Nušića je ostao impozantan književni opus: komedije – cjelovečernje i jednočinke, drame u užem smislu, romani, pripovjetke, novinske kozerije, putopisi… njegova Sabrana djela sakupljena su u dvadeset tomova izvan kojih je ostalo još materijala koji bi po slobodnim procjenama mogli ispuniti još desetak knjiga.

 

˝Ožalošćena porodica˝ kao prikaz naše svakodnevnice

Komedija u tri čina ˝Ožalošćena porodica˝ premijerno je izvedena 1935. godine, od kada bilježi redovno igranje po pozorištima širom Bosne i Hercegovine.  Radnja prikazuje kako se nakon smrti jednog bogataša okupljaju članovi njegove porodice koji umjesto žalovanja koriste svaku priliku i ne prezaju ni od čega kako bi osigurali nasljedstvo. Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. ˝Ožalošćena porodica˝ se smatra jednom od najboljih Nušićevih komedija u kojoj je kroz satiričan način i komentar njegove društvene zbilje zapravo opisan model jedne savremene porodice iz naše svakodnevnice. Nušić tokom tri čina do kraja raskrinkava površnost ‘iskrene’ tuge i nepreglednost ljudske nezasitosti. U ovom komediografskom djelu pisac je dao galeriju lica male pameti koji se takmiče lažima i cinizmom – na čelu sa sa sjajno ostvarenim likom Agatona, koji je među njima najdinamičnija ličnost, a to znači sa najviše plastičnih osobina hipokrizije i beskrupuloznosti kakve može imati samo jedna mala ali istovremeno i lukava pamet. Upravo u ovoj Nušićevoj komediji do punog izražaja je došla  dramska i pozorišna ˝neposredna sadašnjost˝, potpuno izvedena od jednostavnijih ka složenijim oblicima čulno-konkretnog prikazivanja. Tragovi surovog života i sjenke tragike gube se u vrtoglavoj igri, u duhovnim i lucidno ironičnim relacijama urnebesnog smijeha u čijoj je pozadini snažno uporište kritičko-komičnog etosa. U večernjim satima u Velikoj sali JU Centar za kulturu Goražde publika je imala priliku 08. decembra 2021. godine uživati u ovom dramskom komadu.

 

Pripremila: Amina Begović