ODRŽAN KONSTITUIRAJUĆI SASTANAK OO XXIII INTERNACIONALNOG “FESTIVALA PRRIJATELJSTVA” GORAŽDE 2020.

Na sastanku Organizacionog odbora Festivala prijateljstva 2020. godine  održanom u Maloj Sali Centra, prisutne članove Odbora najprije je pozdravio gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović i direktor Centra za kulturu Murat Fejzić, nakon čega je usvojen i dnevni red; prijedlog imenovanja članova OO XXIII Internacionalnog “Festivala prijateljstva” Goražde 2020. godine,utvrđivanje termina održavanja i lokacije Festivala, te usvajanje okvirnnog programa Festivala prijateljstva.

Na sastanku je dogovoreno da ovogodišnji Festival prijateljstva traje sedam dana od 1.8. – 7.8. 2020.godine, na lokacijama gradske dvorane, Centra za kulturu i gradske galerije. Na prijedlog Organizacionog odbora sadržaji Festivala bit će u skraćenom obimu zbog dobro poznate situacije pandemije virusa covid 19, tako da će učešća uzeti samo domaći izvođači, dva folklorna društva iz Goražda i to Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu, te KUD “Azot” iz Vitkovića, djeca pobjednici Dječijeg festival “Šta se pjesmom sanja”, MVIS “BEHAR”, Elmedina Llaličić, Kerim Pušilo, Ajdin Valjevčić, Sajra Šalo, Iman Karahmetović i Hana Herić, Nasr Aleta, Sara Bašić i Afan Vehabović, , pozdrav u ime mladih Goražda uputit će Erna Mujezinović, a Festival će otvoriti gradonačelnik grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović. Festivalsku zastavu podići će učenici generacije. I ove godine kao i prethodnih domaći umjetnici slikat će u Likovnoj koloniji, za ljubitelje pozorišne umjetnosti bit će prikazana pozorišna predstava.Što se tiče narodne muzike, sevdalinki i pop rock koncerata zavisit će od situacije koja će se pratiti i nakon toga odrediti termini održavanja koncerata.

Tradicionalno Festival prijateljstva počinje Bosanskom avlijom, a u gradskoj galireiji organizirat će se Izložba umjetničkih djela  nastalih na XXII Internacionalnom  “Festivalu prijateljstva” 2019.godine. U Zavičajnom muzeju Centra za kulturu organizirat će se izložba pod nazivom “Goražde u prošlosti”, a u programu RTV BPK-a Goražde 1.8. 2020. godine od 20: 00 sati prikazati film posvećen obilježavanju jubilarnog  XX Festivala prijateljstva “Pruži mi ruku prijatelju”.

U izjavi za medije gradonačelnik dr.sci. Ramović je kazao da zbog tradicije organiziranja Festivala treba da bude obilježen Festival, ali da će se svakako pratiti situacija i poduzimati mjere koje donose Štabovi, te u tom kontekstu je pozvao građane da se pridržavaju svih mjera kako bi što prije i bezbolnije prevazišli ovu situaciju pandemije, a cilj nam je kako je kazao predsjednik Organizacionog odbor gradonačelnik Ramović obilježiti i održati naš Festival koji ima tradiciju i traje već 23 godine, koji je ugostio veliki broj prijatelja Goražda, BiH i cijeloga svieta.

Organizacioni odbor Festivala prijateljstva Goražde 2020. g.Muhamed Ramović, predsjednik, Sanid Zirak, zamjenik,Murat Fejzić,direktor CZK, Amira Borovac, Safet Gušo,Kenan Garčević,Enver Krajišnik, Omer Kadić, Mensura Sijerčić, Rabija Šalo, Lejla Aganspahić i Vahida Hadžiahmetović.

Sudba Turčalo