ODRŽAN TRADICIONALNI POHOD “ZAIMOV DO – DA SE PAMTI” 2021.

 

Za razliku od prošle godine po tradiciji je nastavljeno obilježavanje manifestaciije Zaimov do –  da se pamti u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca. Isotvremeno je obilježeno i osnovanje 1.drinske brigade jedne od najrespektabilnijih brigada odbrane Goražda i BiH. Udruženje planinara, saborci, ratni veterani i građani odali su počast i položili cvijeće na mjestima pogibije najhrabrijih junaka ovih prostora, a zatim su se uputili kako je to predviđeno protokolom stazama Prve drinske brigade od Sadbe do Zaimovog dola. Jedan od najvećih komadanata Prve drinske brigade Nihad Klinac održao je histroijski čas, i posebno istakao značaj prve drinske brigade koja je bila raspoređena u 15 mjesnih zajednica.

-Ona je držala teritorije od početka rata pa do Dejtonskog mirovog sporazuma u tri općine, Goraždu, dijelovima općina Foča i Pale. Brojala je i do 5.000 ljudi koji su prošli kroz njene redove. Nažalost, svaki treći čovjek te brigade je na neki način „izbačen iz stroja“ šehidi, ranjenici, teško oboljeli – podsjetio je Klinac.

Veliki broj mlađih generacija priključilo se ovom pohodu,koji na ovaj način uče o majskim danima otpira i o tome kako se branila i odbranila sloboda. Sin legendarnog komadanta i Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović istakao je da su prije svega borbeni duh, entuzijazam bili osnovni motivi koji su pokretači odbrane i snaga koja se znala izboriti sa daleko bolje naoružanim neprijateljem.

– Oni su bili u konstantnom pohodu oslobađanja ovih prostora i čuvanja kompletne tadašanje goraždanske regije, sa svim borcima, ne samo iz Goražda, već i Višegrada, Rogatice, Čajniča, Rudog. Oni su pokazali da jednim entuzijazmom i optimizmom koji su tada imali, na koji se ja nekda pozivam u ovom vremenu, ta generacija je dala svoj doprinos, ginula i odbranila ove prostore, a naša generacija i ona koja dolazi mora naći volju, želju i momenat i pored cjelokupne oteževajuće situacije u državi, neku energiju i ličnim primjerom pokazati da se stvari mogu mijenjati postepeno – kazao je Imamović.

 

Od sportskih aktivnosti za razliku od ranijih godina održan je jedino tradicionalni maraton “Tragom drinskih brigada” na dionici od izletišta Rorovi do Zaimovog dola, pritom zadržavajući se na spomen obilježijima i polaganjem cvijeća odajući počast najhrabrijim poginulim braniocima.