Održana je godišnja sjednica Skupštine Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope”

Djeca su ukras svijeta

Održana je godišnja sjednica Skupštine Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope”

Akcenat stavljen na ekspanziju i potporu kreativnosti, ambicija i prava djeteta

U Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu, održana je godišnja sjednica Skupštine Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope”. Predsjednik Udruženja Slavko Klisura imao je uvodnu riječ, te je pozdravio sve prisutne  goste, članove ali i najmađe učesnike, koji su zapravo i povodom formiranja Undruženja.

Sramežljivo i lako, djeca su zakon

Djeca su kreativna i talentovana no mogućnosti za njihovo dokazivanje i prezentaciju u Bosansko-podrinjskom kantonu su oskudne. Kako bi se prekinuo trend neaktivnosti i stagnacije učenika i njihove cjelokupne nadogradnje, koji je prouzrokovan pandemijom koronavirusa, osnovano je Udruženje za kreativni razvoj “Djeca Evrope”.
˝Naše Udruženje je krenulo sa radom u oktobru prošle godine ali je i ono, kao što smo i svi , bilo ograničeno pandemijskim posljedicama ali ipak smo postigli naš osnovni cilj a to je da promovišemo potrebu zaštite prava djece na izražavanje i na  kreativni odgoj. Jedan od važnih proizvoda Udrženja za kreativni razvoj ˝Djeca Evrope˝ jeste emisija “Sunčani razred”  koja je doživjela svojih 12 izdanja na youtube kanalu ˝Djeca evrope – Sunčani razred˝ i na programu RTV BPK Goražde. Nažalost nismo učinili sve što smo dogovorili uz objektivne ali i subjektivne okolnosti koje su nastale kao posljedica pandemije˝, kazao je Slavko Klisura osnivač i predsjednik Udruženja za kreativni razvoj ˝Djeca Evrope˝. Kako Slavko govori za Glas Goražda, navedene okolnosti nisu opravdanje i ne smiju biti kočnicom njihovih proaktivnih djelovanja, već naprotiv, treba  ih potaknuti da budu još aktivniji i smišljaju pogodne načine za plasiranje i realizovanje svojih ideja. Jedan od glavnih ciljeva u predstojećoj 2022. godini jeste formiranje  Sunčanog dječijeg parlamenta i usmjerenje aktivnosti na formiranje Dječijeg pozorištanca u Goraždu u saradnji i dobijanjem podrške od Centra za kulturu Goražde. “Odlukom večerašnje sjednice Skupštine  Sunčani dječiji parament činit će učenici iz dvije postojeće osnovne škole u Goraždu  i jedne iz Vitkovića . Pokrenut će aktivnosti koje će potaknuti djecu da sama govore šta im nedostaje, šta žele i koji su njihovi snovi, te da to delegiraju i upute prema kantonalnim vlastima. Neka i 2022 godina bude godine djeteta u Goraždu jer naša djeca spadaju među najpametniju djecu u BiH i imaju pravo da to i pokažu. Najaktivniju djecu, djecu sa beskrajnom maštom i dobrotom˝, naglasio je Slavko, te je ne prezajući od svojih emocija podržao violinski ansambl iz Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović” koji je na održanoj sjednici Skupštine, u sastavu od tri djevojčice, izveo Odu radosti koja je u toku ovog nemilog pandemijskog perioda, radost  iz Goražda poslala direktno u cijeli svijet.

˝Udruženje je osnovano u vrijeme pandemije ali bez obzira na to bilo je značajnih aktivnosti u toku prethodne godine. Članovi Udruženja su učestvivali u raznim kulturnim manifestacijama koje su održane u našem gradu, a pod time mislim i na emisiju Sunčanu razred u kojoj su djeca pokazala svoju kreativnost˝,  kazala je Elvira Kazagić predsjednica Skupštine Udruženja za kreativni razvoj ˝Djeca Evrope˝.

Kako saznejmo finansije Udruženja se trenutno svode na članarine ali organizatori i članovi se nadaju da će se to promijeniti i da će dobiti finansijsku potporu kroz programe i projekte, jer činjenično stanje  kazuje da je svaka novčana podrška dobro došla.

Neka stihovi kažu

Sunčana dječica

Svako dijete ruke pruža,
dječija srca su latice ruža.
Našu pažnju i blagosti piju,
svoju ljubav ne znaju da skriju.

Radosna i čila, djeca su slika onog
što su naša srca jednom bila.
Godinama sa mukom znali smo se daviti,
djeca nas podsjećaju da srca ne smijemo pokvariti.

Djeca su sretna i nestašna bića,
svoje nestašluke kriju iza repića.
A svoje probleme ne znaju kriti,
svaka greškica sama nam se preda,
zato i znamo da njima najviše blagosti treba.

Sunčani razred osmijehe šalje, idemo s’ djecom sve do medalje!

 

Pripremila:Amina Begović