Qries

Održana je godišnja sjednica Skupštine Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope”

Djeca su ukras svijeta

Održana je godišnja sjednica Skupštine Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope”

Akcenat stavljen na ekspanziju i potporu kreativnosti, ambicija i prava djeteta

U Maloj sali Centra za kulturu u Goraždu, održana je godišnja sjednica Skupštine Udruženja za kreativni razvoj “Djeca Evrope”. Predsjednik Udruženja Slavko Klisura imao je uvodnu riječ, te je pozdravio sve prisutne  goste, članove ali i najmađe učesnike, koji su zapravo i povodom formiranja Undruženja.

Sramežljivo i lako, djeca su zakon

Djeca su kreativna i talentovana no mogućnosti za njihovo dokazivanje i prezentaciju u Bosansko-podrinjskom kantonu su oskudne. Kako bi se prekinuo trend neaktivnosti i stagnacije učenika i njihove cjelokupne nadogradnje, koji je prouzrokovan pandemijom koronavirusa, osnovano je Udruženje za kreativni razvoj “Djeca Evrope”.
˝Naše Udruženje je krenulo sa radom u oktobru prošle godine ali je i ono, kao što smo i svi , bilo ograničeno pandemijskim posljedicama ali ipak smo postigli naš osnovni cilj a to je da promovišemo potrebu zaštite prava djece na izražavanje i na  kreativni odgoj. Jedan od važnih proizvoda Udrženja za kreativni razvoj ˝Djeca Evrope˝ jeste emisija “Sunčani razred”  koja je doživjela svojih 12 izdanja na youtube kanalu ˝Djeca evrope – Sunčani razred˝ i na programu RTV BPK Goražde. Nažalost nismo učinili sve što smo dogovorili uz objektivne ali i subjektivne okolnosti koje su nastale kao posljedica pandemije˝, kazao je Slavko Klisura osnivač i predsjednik Udruženja za kreativni razvoj ˝Djeca Evrope˝. Kako Slavko govori za Glas Goražda, navedene okolnosti nisu opravdanje i ne smiju biti kočnicom njihovih proaktivnih djelovanja, već naprotiv, treba  ih potaknuti da budu još aktivniji i smišljaju pogodne načine za plasiranje i realizovanje svojih ideja. Jedan od glavnih ciljeva u predstojećoj 2022. godini jeste formiranje  Sunčanog dječijeg parlamenta i usmjerenje aktivnosti na formiranje Dječijeg pozorištanca u Goraždu u saradnji i dobijanjem podrške od Centra za kulturu Goražde. “Odlukom večerašnje sjednice Skupštine  Sunčani dječiji parament činit će učenici iz dvije postojeće osnovne škole u Goraždu  i jedne iz Vitkovića . Pokrenut će aktivnosti koje će potaknuti djecu da sama govore šta im nedostaje, šta žele i koji su njihovi snovi, te da to delegiraju i upute prema kantonalnim vlastima. Neka i 2022 godina bude godine djeteta u Goraždu jer naša djeca spadaju među najpametniju djecu u BiH i imaju pravo da to i pokažu. Najaktivniju djecu, djecu sa beskrajnom maštom i dobrotom˝, naglasio je Slavko, te je ne prezajući od svojih emocija podržao violinski ansambl iz Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović” koji je na održanoj sjednici Skupštine, u sastavu od tri djevojčice, izveo Odu radosti koja je u toku ovog nemilog pandemijskog perioda, radost  iz Goražda poslala direktno u cijeli svijet.

˝Udruženje je osnovano u vrijeme pandemije ali bez obzira na to bilo je značajnih aktivnosti u toku prethodne godine. Članovi Udruženja su učestvivali u raznim kulturnim manifestacijama koje su održane u našem gradu, a pod time mislim i na emisiju Sunčanu razred u kojoj su djeca pokazala svoju kreativnost˝,  kazala je Elvira Kazagić predsjednica Skupštine Udruženja za kreativni razvoj ˝Djeca Evrope˝.

Kako saznejmo finansije Udruženja se trenutno svode na članarine ali organizatori i članovi se nadaju da će se to promijeniti i da će dobiti finansijsku potporu kroz programe i projekte, jer činjenično stanje  kazuje da je svaka novčana podrška dobro došla.

Neka stihovi kažu

Sunčana dječica

Svako dijete ruke pruža,
dječija srca su latice ruža.
Našu pažnju i blagosti piju,
svoju ljubav ne znaju da skriju.

Radosna i čila, djeca su slika onog
što su naša srca jednom bila.
Godinama sa mukom znali smo se daviti,
djeca nas podsjećaju da srca ne smijemo pokvariti.

Djeca su sretna i nestašna bića,
svoje nestašluke kriju iza repića.
A svoje probleme ne znaju kriti,
svaka greškica sama nam se preda,
zato i znamo da njima najviše blagosti treba.

Sunčani razred osmijehe šalje, idemo s’ djecom sve do medalje!

 

Pripremila:Amina Begović