ODRŽANA MANIFESTACIJA ”ZAIMOV DO – DA SE PAMTI” 2020.

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zima Imamovića i saboraca, polaganjem cvijeća na Zaimovom dolu obilježena je godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao i sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića i 1. Drinsku brigadu.

Nakon što se zahvaljujući pomenutom organizatoru 2014. godine ponovo počela obilježavati ova značajna godišnjica koju između ostalih kao i prethodnih godina podržava Grad Goražde i ove godine nastoje se oživjeti sjećanja na majske dane otpora.

Među delegacijama i zvaničnicima, cvijeće na spomen obilježju legendarnom komandantu rahmetli Zaimu Imamoviću na Zaimovom dolu položila je i delegacija Grada Goražda i Mjesne zajednice Ilovača na čelu sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem.

Zbog situacije izazvane pandemijom Korona virusa (COVID 19), programske aktivnosti su reducirane i prilagođene novonastaloj situaciji, te je tako položeno je cvijeće i proučena fatiha palim braniteljima, a prisutni su evocirali uspomene na put Prve drinske brigade koju je formirao legendarni komandant Zaim Imamović koji je kasnije komandovao operacijama oslobađanja Goražda “Krug” i “Drina” u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija Goražda, ali i dio susjednih općina, dok je početkom 1995. godine preuzeo komandu nad 14. divizijom Armije RBIH.