Održana panel diskusija na godišnjicu protesta građana protiv izgradnje obaloutvrda

Prošla je godina dana od masovnih protesta u organizaciji neformalne grupe “Spasimo Drinu” u kojem se okupila masa ljudi svih generacija i  kojem su se nastojali suprotstaviti nelegalno izgrađenim zidovima u gradskom naselju Luka. Okupljeni su tada isticali da je jedini način da se dođe do vjerodostojnih činjenica da se pokrene tužba pred nadležnim sudskim tijelima.

Ovu aferu su sa velikim interesovanjem propratili  mediji iz Sarajeva, a u samu problematiku su se uključili i neki federalni parlamentarci među kojima su zastupnice Naše stranke Sanela Klarić  i Nasiha Pozder, te zastupnik u skupštini BPK-a Ibrahim Delić.

I upravo u kongresnoj sali Hotela Behar u organizaciji neformalne grupe građana “Spasimo Drinu”   predstavnika CCI-a koji već godinu dana podržavaju borbu održan je panel na temu ”Ko je odgovarao za nelegalno izgrađeni zid na obali Drine“. Ovom skupu doprinos su pružili novoizabrani gradonačelnik Ernest Imamović, vijećnik u gradskom vijeću Amar Imamović, zastupnica u federalnom parlamentu Sanela Klarić, diplomirani arhitekta Edin Bukovica, te dva predstavnika naselja Luka Mirsad Kadrić i Senka Dedović koji su prvi istupili i digli glas za što hitnijom obustavom. Više puta su izjavljivali da oni nisu protiv izgradnje obaloutvrde, ali da je to rješenje neprikladno jer se na taj način narušava sam vizuelni izgled grada, da postoje mnogo bolja rješenja i da sam zid nije preventivno rješenje protiv poplava.

“Nas interesuje da se ispitaju sve okolnosti, ko stoji iza ovog nastavka projekta, ko će snositi troškove radova koje je federalno ministarstvo prostornog uređenja zajedno sa federalnom inspekcijom proglasilo ništavnim. Na terenu nismo vidjeli da su ti radovi zaustavljeni, oni od avgusta i dalje traju. Ne očekujem ništa puno, slali smo niz dopisa Svjetskoj banci i Vladi Federacije koja se ponaša ignorantski, što potvrđuje i činjenica da su dva ministarstva u direktnom oprečnom stajalištu po pitanju ove gradnje. Mi želimo znati zašto se u ovom slučaju poštovala volja pojedinca iako su sami građani iskazali suprotan stav. Ovo nije jedini projekat Svjetske banke i ne postoji generalni monitoring  nad provedbom projekta. Mora se znati da Svjetska banka nije donator i da će sav novac na kraju morati građani na neki način isplaćivati” – naglasila je Klarić.

Sanela Klarić će na narednoj sjednici Zastupničkog doma parlamenta FBiH podnijeti inicijativu za provođenje hitnog inspekcijskog nadzora poštivanja Rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja a koje se tiče zabrane daljih radova na obaloutvrdi u Goraždu.

Dodajmo da je podnesena krivična prijava protiv lica odgovornih i uključenih u sam projekat zbog osnovane sumnje za zloupotrebu višemilionskog projekta. Članovi grupe zaključili su da neće odustati od borbe, te da će o odlukama Tužilaštva blagovremeno obavještavati javnost.

Iz NGG “Spasimo Drinu” su najavili da su u izradi letci koji će prikazati borbu kroz cijelu godinu, i da će organizovati info pult kojima će približiti građanima, šta su uradili do sad i planove za buduće aktivnosti.