Održana press konferencija povodom književno-kulturne manifestacije XVIII ˝Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom˝

Press konferencija u Sarajevu

Održana press konferencija povodom književno-kulturne manifestacije XVIII ˝Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom˝  Goražde-Sarajevo-Fojnica 2022.

 Konferencija za novinare održana je u  Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, na kojoj je predstavljen program manifestacije koji je planirano realizovati u tekućoj 2022. godini

 

JU ˝Centar za kulturu˝ Goražde je i ove godine organizovao konferenciju za novinare, te na taj način istakao važnost lika i djela poznatog bosanskohercegovačkog književnika Isaka Samokovlije. Na pressu je predstavljen predviđeni program koji će se realizovati u sklopu književno-kulturne manifestacije XVIII ˝Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom˝ u Goraždu. Aktivnosti počinju 14. januara 2022. godine a program će se relizirati tokom cijele godine. Press konferencija je održana u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu gdje su se obratili: Murat Fejzić direktor Centra za kulturu Goražde, Eli Tauber predstavnik Jevrejske zajednice BiH, mr. sci. Đana Kukić viša kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Hadžem Hajdarević predsjednik Društva pisaca BiH i Jakob Finci  predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Bosanski pisac Isak Samokovlija

˝Drago mi je što su naše kolege i saradnici institucije i ove godine odlučili održati press konferenciju  u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Iznimno mi je drago što imamo saradnju sa institucijama koje su prepoznale značaj i ulogu Isaka Samokovlije˝, kazala je kustosica Đana Kukić. Dodala je da je Zbirka Isaka Samokovlije, koja je zapravo veoma bogata i značajna, pohranjena u Muzeju knjževnosti i pozorišne umjetnosti BiH i jedna je od prvih zbirki koja je došla u Muzej. Prošle godine Muzej je proslavio 60 godina od osnivanja  a 1965. godine Zbirka je otkupljena od Isakove supruge Hede i njegove kćerke Bebe Samokovlija te je uredno inventarisana i popisana kako u inventarnim knjigama tako i u elektronskoj formi. Izložba je rađena u nekoliko navrata a prva se veže za davnu 1970-tu godinu. Kustosica smatra da će digitalizacija Zbirke Isaka Samokovlije pružiti veliki poticaj za buduće istraživače književnog djela Isaka Samokovlije.  Također, u planu je da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH ove godine predstaviti digitaliziranu Zbirku Isaka Samokovlije. Ovom prigodom obratio se i gospodin Murat Fejzić direktor JU Centar za kulturu Goražde, pozdravio je sedmu silu i prisutne te im se zahvalio na dolasku. Fejzić je predstavio i progam manifestacije XVIII ˝Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom˝. ˝Ovom kulturno-književnom manifestacijom obilježavamo 133 godine od rođenja književnika Isaka Samokovlije i 67 godina od njegove smrti. Manifestacija Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom ima posebno mjesto u razvoju kulture svih građana Bosansko-podrinjskog kantona, Federacije a tako i cijele Bosne i Hercegovine. Naša želja je da program manifestacije  podjeća sadašnje i buduće generacije na život i djelo ovog bosanskohercegovačkog književnika˝, kazao je Fejzić. Isak Samokovlija, liječnik i književnik koji je rođen u Goraždu, proveo je svoj životni vijek i u Fojnici i Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika Bosne i Hercegovine (1945.). Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka ˝Nosač Samuel˝, ˝Sunce nad Drinom˝, ˝Tragom života˝, ˝Solomunovo slovo˝ i druge. ˝Jako sam sretan što je manifestacija ˝Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom˝ doživjela svoj lijepi procvat i što su ove godine u Centru za kulturu i Goraždu odlučili da je dopune. Želim naglasiti da Isak Samokovlija treba biti na jedan primjereniji način vraćen u bosanskohercegovački kulturni prostor. Kao što Stolac ima svog Aliju Isakovića i Maka Dizdara, Bosanski Petrovac Skendera Kulenovića, kao što Tuzla ima Mešu Selimovića i Derviša Sušića, tako Goražde ima Isaka Samokovliju, velikog pisca koji se rodio i živio u Goraždu˝, riječi su Hadžema Hajdarevića predsjednika Društva pisaca BiH.

Svake godine u sklopu manifestacije dodijelit će se  književna nagrada za najbolje prozno ostvarenje i dramu koja će nositi ime književnika Isaka Samokovlije. To će biti poticaj svim književnim stvaraocima da pokušaju i sudjeluju u kulturnom životu BiH i da književnika Isaka Samokovliju  vrate u kulturni prostor kako mu i dolikuje.

Program manifestacije XVIII ˝Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom˝ dostupan je na zvaničnoj Facebook stranici JU ˝Centar za kulturu˝ Goražde.

Pripremila: Amina Begović