ODRŽANO 10.KNJIŽEVNO-POETSKO VEČE POSVEĆENO PREMINULOJ PJESNIKINJI AMINI EFENDIĆ

  1. GODINE OŠ „HUSEIN EF. ĐOZO“

 

ODRŽANO 10.KNJIŽEVNO-POETSKO VEČE POSVEĆENO PREMINULOJ PJESNIKINJI AMINI EFENDIĆ

 

OŠ „Husein ef.Đozo“ proslavila je 74.rođendan, koji je i ove godine nastavljena tradicionalnom 10. književnom i poetsko-muzičkom večeri posvećenoj bivšoj učenici ove škole Amini Efendić. Ona  je kako su na poetskom performansu  prezentovali učenici ostavila u amanet svoje pjesme pune ljubavi i stihove obojene čežnjom i neprolaznom ljepotom. Svoju ljubav za pisanje uokvirila je zbirkama poezije Tragom ljubavi(2002), Princ pješak (2005.);  te Ko to piše priču bez junaka (posthumano).

Književna večer posvećena je upravo ovim zbirkama koje govore o ljubavi i želji za boljim svijetom i ljudima koji pronalaze tračke nade u svemu. Kako su između ostalog na ovom scenskom performansu poručili učenici Amina je u svijet poezije kročila sa stihovima koji su autentični i sugestivni u svom izražaju. Pored afiniteta za pisanje poezije bila je uzor školskim kolegama u svim oblastima matematike, fizike, vjeronauke. U želji da se Aminin trag ne zaboravi objavljena je i zbirka dječije poezije učeničkih radova sa konkursa „Tragom ljubavi“ pod nazivom Aminin amanet, čime se promovišu zbirke poezije, a time se  istovremeno daje motiv učenicima da se okušaju u pisanju ove književne vrste. Ove godine kao i ranijih dodijeljene su nagrade u dvije kategorije: za učenike od 1-5, te od 6-9 razreda, a uručio ih je Aminin otac Hamed ef. Efendić. U kategoriji od I-V razreda treće mjesto je osvojio Džan Garčević, druga je bila Enela Mulahmetović, dok je najbolji rad  imala Ema Hubjer. Za starije učenike od VI-IX razreda, Ajši Topuz je pripalo treće mjesto, druga je bila Emina Geca, dok je pobjednički  rad osvojila Selma Deljo. Nagrade čiji su radovi najbolji obezbijedila je porodica rahmetli Amine i Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Selma i Ema su pročitale pobjedničke radove a čestitke i svoju zbirku poezije uručio im je Slavko Klisura.

Prisutnima se obratila i direktorica škole Halida Kurtović, ministrica za mlade nauku,kulturu i sport Biljana Begović, te otac preminule Amine Hamed ef. Efendić.

„Teško je poslije Amininih stihova išta reći, poslije ove emocije i ljepote naših učenika koji su govorili Aminine stihove. Amina je pisala, skladala stihove, a vi danas čitate stihove i zbirke pjesama te osjećate emocije koji proizilaze iz njenih pjesama. Zajedničko za njenu poeziju je srce, sreća i drugarstvo a osim toga nam više ništa ne treba“- poručila je učenicima direktorica ove škole Halida Kurtović.

I ovaj put učenici su stvorili uspomene koje će čuvati, njegovati i ostavljati u amanet generacijama koji dolaze poslije, jer put na kojem se čita knjiga je put na kojem ostaje trag čovjeka.