Omladina Goražda poručila glasno ‘DA RATA NE BUDE’

“Da rata ne bude” – simbolična je poruka koju je danas iz grada na Drini, sa spomenika ubijenoj djeci, u svijet poslala mladost Goražda. Istoimeni performans organizovala je Osnovna muzička škola “Avdo Smailović” u saradnji sa svim osnovnim i srednjim školama sa područja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) i goraždanskim vrtićima, a podršku su pružili i ministarstvo obrazovanja i Pedagoški zavod.

Više od 200 djece, iz parka njihovih ubijenih vršnjaka, 150 minuta pjevalo je refren poznate pjesme Đorđa Balaševića ´Da rata ne bude’

˝U zadnje vrijeme stalno se u medijima govori o ratu, posebno sada ovaj rat Rusija – Ukrajina, međutim u svijetu se vodi previše ratova, nekako osjećamo i kroz djecu vidimo da postoji ta neka doza straha, ali postoji i kod nas odraslih i ovo je jedna naša univerzalna poruka – istakao je Muhidin Obuća direktor OMŠ ˝Avdo Smailović˝.

Kako Obuća naglašava, Goražde i njegovi stanovnici jako dobro znaju šta znači rat i stradanje nevinih osoba.

˝Svjesni smo da je BiH mala zemlja na ovoj velikoj planeti, ali ovoj je mali grad i veliki heroj, u kojem je u agresiji na našu državu ubijeno 150 djece i mi jako dobro znamo koliko je svaki život važan. Danas bi ta djeca bili odrasli ljudi, imali možda svoju djecu koju bi doveli da pjevaju pjesmu “Da rata ne bude”, tako da želimo poslati univerzalnu poruku na sve strane svijeta. Vidimo simboliku i u našoj Drini koja ide do Save, Sava do Dunava a Dunav do Crnog mora gdje je sada rat. Pjevali smo i svirali punih 150 minuta zbog ubijene djece našeg Goražda ˝, kazao je Obuća.

Sugrađani su danas pokazali solidarnost, te sa djecom otpjevali refren navedene pjesme i svijetu poslali univerzalnu poruku mira.