OTVARANJEM LIKOVNE KOLONIJE, STALNOM POSTAVKOM U ZAVIČAJNOM MUZEJU, PODIZANJEM ZASTAVE I VATROMETOM SIMBOLIČNO OBILJEŽEN XXIII FESTIVAL PRIJATELJSTVA GORAŽDE 2020.

Kako je i ranije najavljeno održavanje XXIII Internacionalnog ”Festivala prijateljstva” Goražde 2020. godine usljed pandemije Koronavirusa zvanično je otkazano, kako bi sačuvali tradiciju jednog od najvećih kulturnih događaja u našem gradu večeras je u Gradskoj art galeriji uz poštivanje mjera svih nadležnih tijela i institucija organizovano otvaranje izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji/ILK ”Boje prijateljstva” Goražde 2019. godine, nakon čega je uz vatromet i himnu festivala na platou Gradske dvorane ”Mirsad Hurić” simbolično podignuta festivalska zastava koju je u ime svih učenika generacije podigao Mirza Hadžić.

Gradska art galerija bit će otvorena za posjetitelje narednih sedam dana. U Zavičajnom muzeju Goražde prikazan je dio arheološke zbirke. Izloženi predmeti bit će dio stalne postavke ” Goražde u prošlosti “. Izložba se može pogledati svaki radni dan od 08:00 sati do 16:00 sati uz pridržavanje mjera.

“Festival je otkazan u najboljoj namjeri da zaštitimo zdravlje građana. Neizmjerno nam je žao zbog toga, ali u ovom trenutku prvenstveno moramo misliti na naše građane, jer su njihovo zdravlje i sigurnost na prvom mjestu. Želim da izrazim nadu da će se situacija ubrzo popraviti, te da ćemo prijatelje iz svih dijelova svijeta dočekati naredne godine, što sa nestrpljenjem očekujemo.“ – poručio je gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.

Festival prijateljstva u Goraždu od svog osnivanja do danas značio je susret umjetnika koji promovišu kulturna bogatstva i različitosti koje spajaju ljude, što je i njegova osnovna misija. Jedinstven u svijetu festival su osnovali članovi kolektiva Goražde-Bretanja iz francuskog grada San Briea, a vremenom su im se pridružili i umjetnici iz Baskije, odnosno San Sebastiana u Španiji. To je otvorilo vrata umjetnicima koji su u grad na Drini dolazili iz više od 20 zemalja svijeta.