OTVORENA IZLOŽBA DJELA NASTALIH U OKVIRU SIMBOLIČNE KOLONIJE XXIII INTERNACIONALNOG ”FESTIVALA PRIJATELJSTVA” GORAŽDE 2020.

Kako je i ranije najavljeno, održavanje XXIII Internacionalnog ”Festivala prijateljstva” Goražde 2020. usljed pandemije Koronavirusa zvanično je otkazano, ali kako bi sačuvali tradiciju najvećeg događaja u našem gradu u Gradskoj art galeriji uz poštivanje mjera svih nadležnih tijela i institucija organizovano je otvaranje izložbe djela nastalih na Internacionalnoj likovnoj koloniji/ILK ”Boje prijateljstva” Goražde 2019., nakon čega je uz vatromet i himnu Festivala na platou Gradske dvorane ”Mirsad Hurić” simbolično podignuta Festivalska zastava, a u Zavičajnom muzeju Goražde prikazan je dio arheološke zbirke.

Obzirom na situaciju, a kako bi se održala tradicija, likovni umjetnici iz našeg Grada slikali su u svojim domovima, te je tako i ove godine nastalo 10 umjetničkih djela koja su danas predstavljena u Gradskoj art galeriji.

”Kako smo i najavili, mi smo simbolično obilježili XXIII Internacionalni ”Festival prijateljstva” Goražde 2020. Ono što ostavi poseban trag za svaki Festival jesu djela naših umjetnika koji su do sada ostavljali našem gradu neprocjenjiva bogatstva i nismo mogli da i ove godine bar simbolično ne organizujemo izložbu tih djela i evo naši goraždani su kod kuće slikali i nastala su umjetnička djela koja će naći svoje mjesto u našim javnim ustanovama prema njihovim zahtjevima, a postalo je poznato da je Goražde jedna velika galerija. Poštovali smo sve mjere koje su na snazi i ovom prilikom još jednom pozivam sve građane da poštuju mjere i naredbe, jer kako vidimo situacija se iz dana u dan sve više pogoršava.” – naglasio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.

”Mi smo se uklopili u situaciju tako da kažem i nas deset slikara je napravilo 10 umjetničkih djela kako se ne bi prekinula tradicija. XXIII Internacionalni ”Festival prijateljstva” Goražde 2020. je održan i ovom izložbom je na neki način završen. Želim reći da smo ispoštovali sve mjere i djela smo radili kod kuće i evo danas prisustvujemo ovom svečanom činu. Galerija će biti i dalje otvorena, naši građani mogu uz poštivanje mjera posjetiti izložbu da pogledaju šta smo to uradili zajedno sa prethodnom izložbom. Želim još samo da pozdravim sve umjetnike prijatelje koji su nam poželjeli da se tradicija ne prekine i da se vidimo naredne godine i veliki pozdrav za sve ljubitelje umjetnosti.” – istakao je tokom  otvaranja izložbe Enver Krajišnik.