POBJEDNICI XXI OVOGODIŠNJEG INTERNACIONALNOG DJEČIJEG FESTIVALA „ŠTA SE PJESMOM SANJA“ EMINA I EMIR GECA, PRVO MJESTO DJEČIJEG ŽIRIJA HANA SIJERČIĆ

Organizator XXI Internacionalnog Dječijeg Festivala JU Centar za kulturu i pored pandemije koja je usporila rad mnogih institucija iznašao način da organizira ovakvu manifestaciju. Uz poštivanje svih propisanih mjera menadžment i uposlenici ove Javne ustanove goraždanskoj djeci napravili su veče za pamćenje.
 
Na samom početku Festivala razdraganu dječicu i njihove roditelje pozdravio je direktor Centar za kulturu Murat Fejzić, a lijepo i slatko zadovoljstvo da ovu prelijepu dječiju manifestaciju proglasi otvorenom, imao je pomoćnik gradonačelnika Grada Goražda dr.sci. Sanid Zirak.
 
Pjesmom goraždanska dječica čiji je autor Đelo Jusić, koji je ovu pjesmu poklonio Festivalu i djeci Goražda u izvedbi djevojčica Amile Rahman i Hanadi Krndžija otpočela je goraždanska bajka kroz 14 pjesama koje su se takmičile na ovogodišnjoj manifestaciji.
 
Sve to pratio je i ocjenivao Stručni žiri u sastavu: Vanesa Poturović prof. Muzike iz Sarajeva, Senad Bostandžić kompozitor iz Sarajeva, Enisa Fočo nastavnica muzičke kulture iz Goražda, Anisa Parganlija magistar gitare iz Goražda i Jasminka Bečić prof. Bosanskog jezika i književnosti iz Goražda. Svoje drugare ocjenjivali su Dječiji žiri: Emir Borovac OMŠ „Avdo Smailović“, Ajna Borčak OŠ „Husein ef. Đozo“, Nura Kuduz OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“,Ajla Kovač OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ i Kanita Čolo OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“.
 
Ove godine festival je imao karakter Internacionalnog jer su tekstovi pjesama bili iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a zbog dobro poznate situacije nisu mogla učestvovati djeca iz drugih država kako je bilo do sada, tako da su sve pjesme izvodila goraždanska djeca, ali organizatori obećavaju da će nakon stabiliziranja ovoga stanja festival se održati u punom sjaju i pred punom salom kao i prethodnih 20 godina.
 
Kao i prethodnih godina gdje su nastajale najljepše dječije pjesme i ovoga festivala su to dokazali autori tekstova i aranžmana, a izvođači to prezentirali na najbolji način kroz svoje nastupe: Azra Bašić, Ajna Salković i Naida Fočić,Sajra Šalo, Hannan Raščić, Adela Obuća, Ejna Herić,Nasr Aleta, Emina Forto , Hana Sijerčić, Lejla Bezdrob, Eman Lapo, Iman Bajrović, Nadja Mašić i Emir i Emina Geca.
 
Nagradu za najmlađeg učesnika dobila je Hana Sijerčić, a nagradu je uručio predsjednik udruženja“ Djeca Evrope“ Slavko Klisura, nagradu za scenski dojam Iman Bajrović, uručila je Anisa Parganlija. Nagrada za najbolji tekst dodijeljena je Slavku Klisuri nagradu je uručila Jasminka Bečić, a nagradu za najbolju muziku dobio je Milivoje Ilić, a Nagradu za najbolji aranžman Adnanu Mušanoviću uručio je Senad Bostandžić.
 
Treće mjesto po ocjeni Dječijeg žirija pripalo je Hannan Raščić,nagradu je uručio član žirija Emir Borovac, drugo mjesto je Eman Lapo, nagradu je uručila Ajna Borčak, a Ajla Kovač nagradu za prvo mjesto uručila je Hani Sijerčić.
 
Po ocjeni Stručnog žirija nagradu za treće mjesto Nasru Aleta uručila je Enisa Fočo, za osvojeno drugo mjesto Adeli Obuća nagradu je uručio Senad Bostandžić, za osvojeno prvo mjesto i pobjedničku pjesmu Dječiji snovi Emine i Emira Geca uručila je predsjednica stručnog žirija Vanesa Poturović.
 
Dok je žiri radio svoj dio posla, publiku u sali zabavljali su pobjednici prethodnih festivala Afan, Hena i Sara, Ajdin Valjevčić, Afan Vehabović i Sara Bašić i Hena Herić i Iman Karahmetović.
 
Ovu lijepu dječiju goraždansku priču zakružila je prof. Senada Aleta scenarijem, i voditeljice zimska kraljica Melisa Geca, Aida Pršeš Minela Agovići Deda Mraz Faruk Aleta.
 
Pokrovitelj festivala je Grad Goražde
Sponzori: Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje , mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a, Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, TR “ČOJO” Goražde
Medijski pokrovitelji JP RTV BPK-a, Novina “Glas Goražda”
 
Sudba Turčalo