POBJEDNIČKA PJESMA JE „ TANDARA I MANDARA“ U IZVEDBI GORAŽDANSKOG DJEČAKA AJDINA VALJEVČIĆA

Dvadeseti Internacionalni dječiji festival „ Šta se pjesmom sanja“ u Goraždu, publici darovao priču o princezi Smješki i 14 bajkovitih pjesama iz četiri zemlje

POBJEDNIČKA PJESMA JE „ TANDARA I MANDARA“ U IZVEDBI GORAŽDANSKOG DJEČAKA AJDINA VALJEVČIĆA

Goraždanski Centar za kulturu i njegovi uposlenici, uz podršku pokrovitelja i sponzora, dobrih ljudi i prijatelja o kojima ćemo više u nekom od narednih tekstova, darovali su brojnoj publici u velikoj sali ove javne ustanove događaj o kome će se dugo i vjerujemo, lijepo pričati. Dvadeseti Internacionalni dječiji festival ili Festival dječije pjesme „ Šta se pjesmom sanja“ po ocijenama niza učesnika i publike bio je do sada najuspješniji. Po kvaliteti tekstova, muzike, aranžmana i naravno pjesama ukupno a svakako i organizacijski.

Dobrošlicu svim učesnicima i publici uputio je direktor Centra za kulturu Murat Fejzić. 20-seti Internacionalni festival dječije pjesme „ Šta se pjesmom sanja“ zvanično je otvorio goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović.


„ Kao lijepa, važna riječica, dolazi pjesma, velika mala, kao goraždanska dječica, kao himna Festivala… Ovako su voditelji festivalske večeri najavili himnu ove manifestacije, omiljenu pjesmu „Goraždanska dječica“ / dar velikog Đela Jusića / koju je sjajno izvela razigrana Hana Sijerčić.

A potom je uslijedio prekrasni vatromet pjesama festivalskih u koje su svoje znanje i umijeće a najviše ljubav prema djeci ugradili autori tekstova, muzike i aranžmana iz Srbije, Bugarske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. A u tom vatrometu dječijih pjesama učestvovali su: Sara Bašić i Afan Vehabović – Goražde / „ Djeca su stvorena da budu voljena“ ), Sanja Milenković – Beograd , Srbija / „Bubamare u Japanu“/, Adela Obuća – Goražde / Najljepša simpatija“/, Sajra Šalo – Goražde / „ Kišobrani/, Nasr Aleta – Goražde / „ Tanjini prstići zvone“/, Melisa Alić – Goražde /Jedan cvijet, dva cvijeta“/, Šejla Dautović – Rožaje, Crna Gora / „ Neda nana“/, Ajdin Valjevčić – Goražde/“ Tandara – Mandara“/, Edna Hubjer i Emir Borovac – Goražde / „ Tužna lama“/, Ilma Mujagić – Goražde / „ Kad su u glavi leptiri plavi“/, Steana Nikolova Georgieva – Sliven, Bugarska / „ Zwezda“/, Jana Marković – Užice, Srbija / „Lasta narandžasta“/, Lejla Bezdrob – Goražde / „ Škola“/, Iman Karahmetović i Hena Herić – Goražde ( „ Prijateljstvo“).

U bajkovitoj priči o djeci zemlje „Goraždije“ koja su „ zaboravila“ da razgovaraju zbog previše mobitela umjesto priče i druženja, sve male pjevače iz četiri zemlje podržavale su članice festivalskog hora ( iz Centra za kulturu) u kome su bile Azra Bavčić, Enela Omerhodžić, Dina Islamagić i Amina Tabaković.
Princeza „ Goraždije“ dobra i nježna Smješka / Amila Herak“/ , njena prijateljica Srećica /Ilvana Hamzić/ koje zajedno sa mudrim Mudravkom/Slavko Klisura/ u dječije carstvo dovodi djecu iz raznih zemalja da pjesmom pobijede čudne sprave što su „ posvađale“ djecu, vodili su festivalsku večer od početka do najljepšeg kraja.

Dodjeljeno 11 nagrada

Nije bilo lako članicama i članovima dječijeg i stručnog žirija odlučiti o nagradama. Zato su i odlučivali duže vremena od 20-setak minuta koliko je trajao revijalni dio festivala u kome su učestvovali pobjednici i učesnici ranijih festivala Iman Bajrović, Emina i Emir Geca, Amina Tabaković i Melisa Pljevljak.

Žiri je potom sapštio odluku. Najprije dječiji. Prema mišljenju ovog žirija najbolji scenski nastup imao je Ajdin Valjevčić uz pomoć druga.Treće mjesto prema odluci dječijeg žirija osvojili su Sara Bašić i Afan Vehabović , drugu nagradu dobio je Nasr Aleta a prvo mjesto osvojile su Iman Karahmetović i Hena Herić uz plesnu grupu „ Prijateljice“.

Stručni žiri, zapravo prijatelj Festivala, organizacija World Vision je nagradu organizatora za namlađeg učesnika dodjelio Sanji Milenković ( Beograd).

Treće mjesto, odlučio je stručni žiri, osvojila je Sajra Šalo. Drugu nagradu osvojila je Steana Nikolova Georgieva, gošća iz grada Slivena / Bugarska.

Pobjednička pjesma, odnosno izvođač dvedesetog Internacionalnog dječijeg festivala „ Šta se pjesmom sanja“ su „ Tandara i Mandara“ i goraždanski dječak Ajdin Valjevčić.

Nagrade je Ajdinu uručio gradonačenik Ramović. Treba svakako pomenuti da je stilizovanu glavnu nagradu sa simbolima festivala već drugu godinu zaredom organizatoru Festivala darivao goraždanski umjetnik, skulptor Jakub Hubjer.

Nagradu za tekst dobio je Slavko Klisura, za pjesm”u “Prijateljstvo“koji je i autor teksta pobjedničke pjesme, nagradu za najbolju muziku osvojio je Senko Borovac Neni / „ Tandara i Mandara“/ a priznanje za najuspješniji aranžman pripalo je Adnanu Mušanoviću.

Narednih dana još ćemo pisati o ovom festivalu koji je u dvadeset godina svoga postojanja, uz podršku desetina stvaraoca, pjesnika i kompozitora iz desetak zemalja, prijatelja Centra za kulturu Goražde koji bez naknade daruju svoja djela, nastalo više od 300 pjesama. Više od tri stotine djačaka i djevojčica izvodili su pjesme koje ostaju da traju i sa sobom nose priču o festivalu dječije pjesme koji se zahvaljujući posvećenosti autora i svakako zaposlenih u Centru za kulturu, svrstao među najuspješnije festivale dječije pjesme na Balkanu.

A nagrade organizatorima su svakako najdraži osmjesi i radost učesnika festivala koji su ovog decembra došli u Goražde iz četiri zemlje, ponijevši sa sobom u njihove gradove još nešto podjednako važno kao festival i njegove pjesme: priču o dobrodošlici i gostoljubivsti goraždanki i goraždana koja je važan dio ukupne festivalske atmosfere.