POČELA 18. MANIFESTACIJA DANI ISAKA SAMOKOVLIJE

U znak sjećanja na jednog od najistaknutijih bh. književnika, u njegovom rodnom Goraždu počela je tradicionalna 18. književno-kulturna manifestacija “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom Goražde-Sarajevo-Fojnica 2022.”, čime Centar za kulturu kao organizator i grad Goražde, nastavlja čuvati sjećanje na velikog pripovjedača i humanistu. Ove godine se navršilo 67 godina od smrti priznatog doktora ali i još poznatijeg  pisca koji je imao svoj svijet i koji je svojom životnom autentičnošću odredio prirodu svojih priča. Početak manifestacije označen je svečanim polaganjem cvijeća ispred biste Isaka Samokovlije u krugu Doma zdravlja, a bukete su položili predstavnici  grada Goražda, Centra za kulturu, te Doma zdravlja Isak Samokovlija, te Jevrejske zajednice u BiH.

„Mi ne odustajemo od ovih obilježavanja i dok god ima mogućnosti da ovako to javno obilježavamo to ćemo i raditi, a ovo je poseban dan za ljude posebno u Goraždu, ali i u Sarajevu i Fojnici gdje je Isak Samokovlija rođen, živio i djelovao i drago mi je da je iz ove sredine potaknuta inicijativa i ona je ušla konačno u tu fazu gdje smo  odlučili da je nadogradimo. Kao što znate od ove godine dodjeljujemo  nagradu  za prvu objavljenu zbirku pripovjedaka. To je dobra vijest jer takva književna nagrada  vraća Goražde na pozornicu gradova koji imaju svoje pisce i tako podižu jedan trajan spomenik“.- izjavio je Elli Tauber predstavnik Jevrejske zajednice u BiH.

Direktor Doma zdravlja Edin Čengić istakao je kontinuitet i vrijednost koju ima ova manifestacija gdje je nastavila tradiciju obilježavanja  koja nije prekidana ni u teško vrijeme  pandemije.

„ Sretni smo što manifestacija Dani Isaka Samokovlije  tradicionalno počinje ispred naše ustanove koja nosi njegovo ime i  ono što mi je posebno drago da manifestacija nije prekidana i tokom pandemije, pa se tako i prošle godine održala i ovo je jedna od rijetkih kulturnih  manifestacija koja nije pretrpila značajne promjene pod vanrednim okolnostima i to je još jedan dokaz da ona  ima svoju utemeljenost svoju snagu i nadam se da će se u narednim godinama  obilježavati na još bolji način“ rekao je direktor Doma zdravlja Edin Čengić.

Program manifestacije nastavljen je u Maloj sali Czk gdje je upriličen prigodan program uz izložbu “Život i djelo Isaka Samokovlije”, uz nastup hora Centra za kulturu te poetsko-scenski performans amaterske pozorišne scene ove ustanove i Osnovne muzike škole “Avdo Smailović”. Manifestacije je u ime gradonačelnika grada otvorila pomoćnica Samira Drakovac.

“Želim Vam se zahvaliti što smo u prilici da se radujemo ovim danima koji za grad Goražde i ovaj prostor predstavljaju posebnu manifestaciju. Ova manifestacija je od velikog značaja što svakako pokazuje dugi niz  godina kojim  predano radimo u jako skromnim okolnostima.Ova manifestacija  daje veliki značaj,I budi emocije, a naša duša živi i raduje se tokom čitave godine. Dani Isaka Samokovlije u svim prilikama predstavljaju osjećaj velike empatije, osjećaj velike filozofije rada na ovim djelima koje je moja generacija počela  te ovo predstavlja ogormnu riznicu blagostanja Goražda i BiH. Radi se o velikom čovjeku, književniku i humanisti tako da bez obzira na sve nedaće imamo čemu da se radujemo i tjeramo  da u budućnosti budemo bolji ljudi  kakve su bile generacije prije nas. Nadam se da ćemo sa novom nagradom manifestaciju podići na veći nivo i omogućiti mladim ljudima da daju neko novo obilježje Danima Isaka Samokovlije koji su neiscrpna riznica našeg grada.”

O organizaciji manifestacije govorio je direktor Centra za kulturu Murat Fejzić.

“Ovom manifestacijom obilježavamo 133.godine od rođenja i 67 godina od smrti Isaka Samokovlije. Ova manifestacija ima posebno mjesto u razvoju kulture svih građana našeg kantona i  BiH. Želimo da sadržaj manifestacije podsjeća na život i djelo književnika Isaka Samokovlije. Ove godine smo ponudili sadržaj iz oblasti književnosti, pozorišta, likovne i muzičke umjetnosti. Organizacijom ovakve manifestacije želimo na što bolji način odati počast našim najvećim stvaraocima u oblasti književnosti, humanizma, kulture uopšte, te da se lik i djelo ovog književnika predstavi i u drugim gradovima BiH. Ove godine smo manifestaciju obogatili uspostavljanjem nagrade za najbolje književno djelo na BHS jeziku iz oblasti kratke priče i drame a dodjelu nagrade ćemo uručiti na dan rođenja Isaka Samokovlije 3. septembra ove godine.”

U Gradskoj galeriji Goražde otvorena je i izložba “Sunce u skulpturi” čiji je autor goraždanski umjetnik Jakub Hubjer.

Manifestacija se nastavlja u februaru raspisivanjem javnog konkursa za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola kao i građane, prvenstveno sa područja Bosansko-podrinjskog,  Kantona Sarajevo i Fojnice, s tim da, pojašnjavaju organizatori, radove mogu dostaviti i svi ostali građani BiH. Za učenike viših razreda osnovnih kao i srednjih škola održat će se i kviz znanja o životu i djelu Samokovlije pod nazivom “ Od proljeća do proljeća”.

U Kulturnom centru Fojnica u martu je planirana postavka izložbe radova “Sunce nad Drinom” sa likovne kolonije “Boje prijateljstva” Udruženja likovnih umjetnika (ULU) Goražde, koja će u maju biti postavljena i u galeriji Novi hram u Sarajevu.

I ovogodišnja likovna kolonija u okviru Festivala prijateljstva u avgustu bit će u znaku velikog književnika, a umjetnici će slikati na temu “Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije”.