POLAGANJEM CVIJEĆA PRED BISTU DR. ISAK SAMOKOVLIJA OTPOČELA XVII KULTURNO KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA „DANI ISAKA SAMOKOVLIJE – SUNCE NAD DRINOM“- GORAŽDE – SARAJEVO – FOJNICA 2021.

Kao i prethodnih i ove godine u organizaciji JU „Centar za kulturu“ Goražde, Gradske uprave Grada Goražda, Jevrejske zajednice BiH upriličena je XVII po redu manifestacija Dani Isaka Samokovlije „Sunce nad Drinom“ Goražde – Sarajevo – Fojnica 2021.“ u spomen na velikog književnika, porijeklom  iz Goražda Isaka Samokovliju. Ova manifestacija obilježava se 132. godine od rođenja i 66.godine od Samokovlijine smrti. Samokovlija je rođen u Goraždu, a Fojnica i Sarajevo mjesta su njegovog stvaralačkog rada koji je i spona između tri grada u kojima se dešavaju dijelovi ovogodišnjeg programa.

Naime, riječ je o 17. po redu književno-kulturnoj manifestaciji posvećenoj liku i djelu jednog od najistaknutijih bosansko – hercegovačkih književnika, humaniste, prosvjetitelja, filozofa, a organizatori i ove godine organizirali su razne sadržaje, kako ova tradicionalna manifestacija ne bi prekidala kontinuitet, naravno u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Manifestacija je otpočela polaganjem cvijeća pred bistu dr. Isak Samokovlija, na platou Doma zdravlja Goražde, koji nosi ime dr. Isak Samokovlija. Cvijeće na bistu položili su predstavnici Zakonodavne i Izvršne vlasti BPK-a Goražde, predstavnici Jevrejske zajednicie, Doma zdravlja dr. „Isak Samokovlija“ predstavnici JU  Centra za kulturu.

Programski sadržajji nastavljeni su u holu Centra za kulturu posjetom izložbi „Život i djelo Isaka Samokovlije“, a u Maloj Sali CZK upriličeno je izlaganje na temu „Život i djelo Isaka Samokovlije“, na kojemu su se prisutnima putem linka obratili prof.dr. Sanjin Kodrić predsjednik BZK „Preporod“ i prof. Hadžem Hajdarević, predsjednik Udruženja pisaca BiH, a o liku i djelu dr. Isaka Samokovlije, manifestaciji koja se kontinuirano obilježava već 17. godina  govorili su direktor CZK Murat Fejzić, gradonačelnik grada Goražda Ernest Imamović, direktor Doma zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ dr. Edin Čengić, predstavnik Jevrejske zajednice dr. Eli Tauber i pomoćnik gradonačelnika dr.sci. Sanid Zirak.

U obraćanju sugovornika moglo se čuti mnogo dobrih i kvalitetnih ideja vezanih za obilježavanje ove manifestacije, kao i o ustanovljenju novih nagrada i tema na koje se može pisati proza, o Isaku Samokovliji.

Manifestaciju Dani Isaka Samokovlije svojim nastupom upotpunile su članice hora Centra za kulturu, Elmedina Laličić, Amila Mujagić i Adeleta Velić.

U želji da se reformira književni opus i vrijednosti o kojima je govorio i za koje se zalagao sam dr. Isak Samokovlija tokom svoga života, na proljeće će se organizirati kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola na temu „Život i djelo Isaka Samokovlije“ pod nazivom od „Proljeća do proljeća“.

Manifestacija se nastavlja tokom cijele godine postavkom izložbe ULU „Goražde“ Likovne kolonije „Boje prijateljstva“ pod nazivom „Sunce nad Drinom“ / Kulturni centar Fojnica /, postavka izložbe pod istim nazivom bit će upriličena u galeriji Novi hram u ulici Mula Mustafe Bašeskije – Sarajevo.

Od prvog do 6 augusta 2021.godine u okviru XXIV „Internacionalnog Festivala prijateljstva“, umjetnici će slikati radove na temu: „Drina u književnom opusu dr. Isaka Samokovlije.

Učesnici manifestacije – Grad Goražde, Grad Sarajevo, Općina Fojnica, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, Dom zdravlja „dr. Isak Samokovlija“, Jevrejska zajednica Sarajevo, JP RTV BPK-a Goražde, Udruženje likovnih umjetnika „Goražde“

Sudba Turčalo